Dat schrijft Brian Jones, program manager voor Microsoft Office, in zijn blog. Microsoft heeft officieel aan de leden van de Ecma TC45- commissie laten weten de specificatiedocumenten van oude binaire bestandsformaten op de website ter beschikking te stellen. Nu moeten de documenten eerst via een email aangevraagd worden, en moest een non-disclosure afspraak geregeld worden. De legacy formaten komen daarnaast onder de Open Specification Promise te vallen, wat wil zeggen dat Microsoft geen aanklachten in zal dienen voor patentschendingen. Dat zal op 15 februari gebeuren.

Of dat critici tevreden zal stemmen is nog maar de vraag. Aan de documenten zelf zal niets veranderen, iets waarvan veel organisaties vinden dat het broodnodig is. Deze week riep NLnet nog op om de specificaties van de binaire formaten geheel open te gooien en de documenten completer en leesbaarder te maken. NLnet heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van Jones.

De tweede aankondiging van Jones is dat zijn bedrijf een open source translator gaat ontwikkelen om oude binaire formaten om te zetten naar OOXML. Deze zal onder de BSD-licentie vallen.

Daarnaast probeert Microsoft met een persbijeenkomst in Kirkland zijn OOXML-verhaal wederom aan de man te brengen, maar komt het niet met nieuwe argumenten. Het bedrijf heeft journalisten uit de hele wereld naar de staat Washington gehaald in een poging critici van repliek te dienen en zijn OOXML verhaal aan de man te brengen. Tijdens de bijeenkomst afgelopen nacht heeft Tom Robertson, directeur van de interoperabiliteit- en standaardengroep van Microsoft, tegengesproken dat zijn bedrijf de stemming manipuleerde om OOXML door de ISO-stemming te loodsen. Het bedrijf zou alleen hebben geprobeerd om zoveel mogelijk organisaties te betrekken bij het standaardisatieproces, terwijl concurrenten het juist zo gesloten mogelijk wilden houden.

"Wij zien het heel anders," zegt Robertson tegen de nieuwsservice van IDG. "De participatie groeide, van zowel de voorstanders van ODF die het probeerden tegen te houden, als mensen die het wilden meemaken om keuzes mogelijk te maken." Dat betekende volgens hem dat deze keer niet alleen de 'oude garde', bedrijven als IBM die meestal meedoen aan dit soort processen, meestemde, zo zegt Robertson. "Dit mag geen proces zijn achter gesloten deuren. Moeten degenen op wie het besluit invloed heeft aan kunnen schuiven? Absoluut. Zouden dat alleen maar voorstanders van Open XML moeten zijn? Nee." Microsoft blijft daarnaast het argument hameren dat OOXML meer functionaliteiten biedt dan concurrent ODF. Bron: Techworld