Microsoft gaat een groot datacenter bouwen in het Noord-Hollandse Middenmeer, bevestigen de gemeente Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland tegenover het Noord-Hollands Dagblad. Eind september lekten de plannen voor een van de grootste datacenters in Europa al uit. De deal is nu rond, al weigert Microsoft 'om veiligheidsredenen' commentaar.

Provincie en gemeente hopen dat er meer grote buitenlandse bedrijven zich vestigen op het Middenmeerse bedrijventerrein Agriport A7, gelegen tussen de kassen. Volgens gedeputeerde Jan van Run doet Microsoft nu 'één van de grootste buitenlandse investeringen in Nederland'. Een Noord-Hollandse delegatie bezocht rond een bezoek aan Microsoft in Redmond ook enkele andere Amerikaanse technologiebedrijven. Van Run: "Van één heb ik de goede hoop dat ze bekend maken dat ze zich in Noord-Holland zullen vestigen.'' Overigens is ook Amazon gevestigd in de buurt van Microsofts thuisbasis nabij Seattle.

Restenergie uit glastuinbouw

Microsoft zou naar verluidt twee miljard euro in het project steken, dat uiteindelijk 150 tot 200 vaste banen zal opleveren. Er is sinds 2009 over het 'Project Blue' onderhandeld. Microsoft had ook andere regio's, waaronder Groningen, op het oog. Google heeft al een groot datacenter in het Groningse Eemshaven.

Microsoft koos mede vanwege de 'groene' mogelijkheden voor de locatie langs de snelweg tussen Hoorn en Den Oever. Het datacentrum kan restenergie uit de glastuinbouw gebruiken en kassenkwekers kunnen profiteren van warmte die de servers genereren.

AMS-IX

Een andere reden voor Microsoft om voor Agriport in Middenmeer te kiezen is de glasezelverbinding naar de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). "In 2005/2006 hebben we meegedaan aan het KPN-programma 'Fiber to the farmer' voor de aanleg van een glasvezelverbinding'', zegt Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7, zaterdag in het Noord-Hollands Dagblad. "We wisten toen nog niet waarvoor het nodig was, maar het blijkt een goede beslissing te zijn geweest."

Als hoofdaannemer voor de bouw van het datacenter koos Microsoft niet voor een Nederlands bedrijf, maar voor de Mace Group uit Londen. Die aannemer maakt wel gebruik van lokale bedrijven.