De nieuwe release is vrijgegeven door het Zwitserse onderzoeksinstituut ETH Zürich dat samen met Microsofts Research-labs werkt aan Barrelfish. Dat besturingssysteem is sinds oktober 2007 in ontwikkeling en valt onder de MIT-licentie. Technische details (PDF) zijn in oktober 2009 al gepresenteerd. Barrelfish is een geheel nieuw platform, geen afgeleide van Windows. Van compatibiliteit - of van legacy-code - is dan ook geen sprake.

De website voor dit besturingssysteem draait er zelf op, meldt Microsoft Research. De broncode van Barrelfish is niet nu pas beschikbaar, wat sommige sites melden. Wel is er nu een nieuwe release beschikbaar. De software is nog lang niet rijp voor algemeen gebruik, waarschuwen de ontwikkelaars in de FAQ: het is alleen nuttig voor onderzoekers die het systeem zelf willen onderzoeken.

80-core processors

Het doel van Barrelfish is een efficiënte aansturing van toekomstige computers met processors die vele en eventueel ook verschillende cores bevatten. Het gaat dus niet om quadcore processors, die tegenwoordig gewoon zijn, maar om zogeheten many-core chips. Processorreus Intel heeft in 2006 al een 80-core processor onthuld en daar in 2007 een prototype van gedemonstreerd. Die processor is niet compatibel met de marktdominante x86-architectuur. Een vorig jaar onthuld 48-core prototype is dat wel.

Het Barrelfish-besturingssysteem is ook bedoeld voor uiteenlopende hardware, zoals gespecialiseerde processorcores. Dat kunnen bijvoorbeeld grafische cores zijn zoals AMD die nu opneemt in zijn processors, maar ook volledig nieuwe soorten cores zoals de SPE's (synergistic processing elements) in de multicore Cell-processor van de PlayStation 3.

Midori, MinWin

Het ETH-lab in Zürich werkt samen met Microsoft Research aan dit nieuwe besturingssysteem, maar ontvangt geen financiering van het bedrijf. Eerder hebben onderzoekers bij de softwareproducent al projecten opgezet voor alternatieve besturingssysteemontwerpen. Een daarvan is Midori, dat virtualisatie diep ingebed heeft. Een ander project is MinWin, een sterk afgeslankte kernel die de basis kan vormen voor Windows.