Microsoft integreert Skype volledig in het aankomende Windows 8.1. Dat melden bronnen aan The Verge. In de net uitgebrachte beta-versie is de messaging app al uitgesloopt, maar zit Skype er nog niet standaard in. Daar komt verandering in. Als de definitieve versie van Windows 8.1, die onder meer het startmenu weer terugbrengt, uitkomt zal Skype compleet zijn ingebakken.

Alle pijlen op Skype

Door de integratie wordt het mogelijk om direct vanuit het startscherm Voip- en videogesprekken aan te gaan. De generieke messaging app gaat met pensioen, net als Microsoft MSN Messenger heeft uitgefaseerd ten faveure van Skype.

Het is een logische keuze van Microsoft, die alles inzet op Skype en die ook koppelt aan zijn zakelijke messagingplatform Lync. Aan de andere kant moet de Windows-maker voorzichtig zijn met bundelen. Het is immers meermaals in Europa in de antitrustproblemen gekomen vanwege machtsmisbruik door het bundelen van Media Player en later Internet Explorer.

Andere tijden, andere markt

Maar de situatie is wel anders. Aan de ene kant is de desktopmarkt, waar Windows dominant is, van steeds minder belang in de hele techmarkt. Aan de andere kant zijn er nauwelijks diensten die op alle vlakken met Skype concurreren. Cisco is wel tegen de overname, het zou de teleconferentiemarkt verstoren en monopoliseren. Mogelijk zal die zich ook tegen deze bundeling keren. Een andere rivaal is Google, die recentelijk zijn Gtalk samen met Google Voice heeft geïntegreerd tot HangOuts, compleet met videobellen.