Om de stabiliteit en veiligheid van het Windows-platform te verbeteren, biedt Microsoft hardwaremakers de mogelijkheid hun hardwaredrivers te testen en certificeren. Windows XP controleert ook of een driver digitaal gecertificeerd is, maar verbindt hier verder geen conclusies aan.

Met de komst van Windows Vista gaat dit echter veranderen. De 64-bits versie van de opvolger van Windows XP wordt namelijk de eerste Windows-versie die alleen nog met geteste en gecertificeerde drivers werkt.

Hardware, zoals cd-romspelers, harde schijven, scsi- en raid-controllers, waarvan de drivers al tijdens het opstarten worden geladen, dienen bovendien te zijn voorzien van aan ingebakken certificaat, het zogenoemde 'embedded publisher identification certificate (pic)'.

Dit blijkt uit een vorige week vrijgegeven whitepaper van Microsoft waarin de nieuwe eisen en procedures voor Vista worden toegelicht.

Het certificeren van hardwaredrivers wordt nu vaak achterwege gelaten. Zowel de kosten die Microsoft rekent, maar ook de tijd die het kost, weerhoudt veel fabrikanten hiervan. Als de fabrikanten echter willen dat hun producten ook interessant zijn voor bezitters van 64-bits hardware, dan zijn zij verplicht voortaan hun drivers te laten testen.

Opmars

Computers met een 64-bits chips zijn het afgelopen jaar snel populair geworden. De verwachting is dat er over een jaar nog nauwelijks 32-bits processors zullen worden gebruikt in desktopcomputers en notebooks. Om echt voordeel te hebben van de 64-bits hardware moet echter ook een 64-bits besturingssysteem worden gebruikt. Windows Vista wordt de eerste Windows-versie waarvan de 32-bits en de 64-bits edities tegelijk uitkomen. Bron: Techworld