Microsoft wil best miljarden investeren in Dell, maar de softwaregigant stelt daarvoor wel eisen aan de productie van de hardwarefabrikant. Maar de reden dat Dell zich wil financieren met privaat vermogen is juist om het juk van de aandeelhouders te ontsnappen, zodat het bedrijf zich kan richten op gedurfde nieuwe producten.

Windows op meeste Dells

De onderhandelingen tussen Dell en Microsoft hangen nu dan ook op dit heikele punt, meldt de Wall Street Journal. Ondanks dat lopen de onderhandelingen gewoon goed door terwijl de twee partijen proberen uit te zoeken welke rol Microsoft gaat spelen. De Windows-maker zou van plan zijn 1 tot 3 miljard dollar te investeren in Dell.

Dell is een grote hardwarepartner van Microsoft en daarom willen de onderhandelaars duidelijk hebben wat de nieuwe overeenkomst verandert aan die relatie. “Volgens een van de scenario's die worden besproken, zou Dell overeenkomen om Windows-software te gebruiken voor het grootste deel van zijn apparaten", schrijft de Amerikaanse krant.

Ondanks de rolverandering tussen de twee partijen, zouden de onderhandelingen vorderen, meldt de WSJ. Een aankondiging die duidelijkheid moet scheppen over de nieuwe deal wordt binnen enkele dagen verwacht.

Dell gaat voor zakelijke ict

De pc-verkoop van Dell krijgt zwaardere klappen dan die van concurrenten als HP en Lenovo. De producent is daarom op zoek naar nieuwe vormen om het bedrijf winstgevend te maken en omdat het goed presteert op de zakelijke markt, lijkt Dell voornemens te zijn zich terug te trekken van de consumentenmarkt.

Dell is op zoek naar private investeerders om die omslag te maken van een pc-fabrikant tot een zakelijke ict-leverancier. De producent ziet meer in de ontwikkeling van servers en cloudtoepassingen. Omdat de koers zou lijden onder deze omslag, zoekt de fabrikant investeerders om zich los te weken van de beurs. Microsoft heeft zich als geïnteresseerde partij opgeworpen.