Microsoft heeft Motorola gisteren aangeklaagd omdat de telefoonfabrikant volgens Microsoft weigert patenten op een redelijke manier aan de softwaremaker te licenseren. Het bedrijf uit Redmond stelt dat Motorola te veel geld vraagt voor patenten die gerelateerd zijn aan WLAN functies en H.264 videodecoders die gebruikt worden in Windows, Windows Phone 7 en de Xbox.

Redelijke prijs

Volgens Microsoft negeert Motorola de toezeggingen die zij gedaan hebben aan het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) en de International Telecommunication Union (ITU). De telefoonfabrikant stelde tegen die organisaties dat zij een redelijke prijs zouden rekenen voor een licentie op hun pantenten. Microsoft claimt echter dat de rekening die Motorola voor het gebruik van de patenten stuurt totaal niet in verhouding staat met wat het zou moeten kosten.

In de aanklacht citeert Microsoft een brief van Motorola’s vicepresident intellectueel eigendom, waarin de topman stelt dat de royalty’s voor Motorola’s patenten gebaseerd moeten zijn op de prijs van het product, bijvoorbeeld een Xbox 360. Microsoft betoogt dat die royalty’s eigenlijk gebaseerd moeten zijn op de kosten van het onderdeel dat gebruik maakt van de patenten, zoals bijvoorbeeld een chip voor Wi-Fi. Daarnaast zouden Motorola’s patenten niet van essentieel belang zijn voor Wi-Fi en H.264.

'Ongelukkige rechtszaak'

In reactie op de aanklacht van Microsoft, heeft Motorola gisteren het bedrijf in Redmond aangeklaagd. Motorola beschuldigt Microsoft ervan dat het inbreuk maakt op 16 van hun patenten. Microsoft zou gepatenteerde technieken van Motorola gebruiken in mobiele software, server-, en desktopsoftware en in de Xbox.

De patenten zijn in dit geval gerelateerd aan onder andere video encoders, e-mailtechnologie in Exchange Server, Microsoft Outlook en Windows Live Messenger. Motorola noemt ook de patenten waar Microsoft in de andere rechtszaak over klaagt.

Motorola eist in de rechtszaak dat Microsoft direct stopt met het gebruiken van de geschonden patenten en dat Microsoft daarnaast een vergoeding betaalt voor het misbruik van de afgelopen jaren. Motorola noemt de rechtszaken (Microsoft klaagde het bedrijf in oktober al aan wegens Android) die Microsoft tegen de telefoonfabrikant heeft aangespannen ‘ongelukkig’, omdat Microsoft ervoor gekozen zou hebben de aanval te zoeken in plaats van uitgebreide licentieonderhandelingen met Motorola aan te gaan.

Motorola stelt dat het heel wat wederzijdse, voordelige licenties heeft afgesloten met grote technologiebedrijven.

Touch-screens

Het is niet de eerste keer de afgelopen maanden dat Motorola strijdt met concurrenten wegens patentschending. Behalve deze twee rechtszaken en de eerdere rechtszaak die Microsoft aanspande wegens patentschending in Android, werd Motorola ook aangeklaagd door Apple en klaagde het Apple zelf aan wegens verschillende technologieën, waaronder touchscreens in smartphones.