In februari kwamen de twee bedrijven overeen om aan de interoperabiliteit te gaan werken tussen hun besturingssystemen aan de ene kant en hun hypervisors aan de andere. Nu hebben ze bekend gemaakt dat de fase van testen en valideren is afgerond en dat ze gemengde omgevingen volledig ondersteunen.

Open source drivers van Microsoft

Het was in het begin van het jaar best opzienbarend nieuws dat de twee partijen een overeenkomst sloten, vooral omdat Red Hat erg kritisch stond tegenover de deal tussen Microsoft en Novell. Maar, zoals Mike Evens ook nu weer duidelijk maakte, het gaat hier alleen om interoperabiliteit, niet om bijvoorbeeld patent-deals.

Beide bedrijven hebben in de loop van het jaar al van zich laten horen. Zo kwam Red Hat met drivers waardoor Windows beter kon draaien op KVM, en verraste Microsoft vriend en vijand met open source drivers die het makkelijker maakten om Linux op Hyper-V te draaien.

Nu alles is getest zijn Red Hat Enterprise Linux 5.2, 5.3 en 5.4 gecertificeerd voor Windows Server 2008 Hyper-V, Hyper-V Server 2008, Server 2008 R2 Hyper-V en Hyper-V Server 2008 R2. Windows Server 2003, 2008 en 2008 R2 zijn aan de andere kant getest en gevalideerd op RHEL 5.4 met de KVM hypervisor.

Ondersteunde applicaties

Maar het gaat nog verder dan dat, zoals Mike Neil van Microsoft schrijft in een blogpost. “Naast het OS hebben beide bedrijven een aantal applicaties die technische support krijgen als ze draaien op gecertificeerde virtualisatiesoftware.” Aan de kant van Microsoft gaat het dan om onder andere BizTalk Server, Exchange Server en SharePoint Server. Aan Red Hat-zijde wordt JBoss Enterprise Middleware ondersteunt.

Evens wilde nog niet ingaan op de vraag hoe Windows Server 2008 gastsystemen ondersteund zullen worden in de management tools. Hij zei dat daarover tegen het einde van het jaar meer duidelijkheid zou komen, als Red Hat de Enterprise Virtualization Manager uitbrengt. Dit jaar zet Red Hat ook nog een standalone hypervisor op de markt, die ook Windows gastsystemen zal ondersteunen.

Bron: Techworld