Daarnaast onthulden de twee firma's een 'infrastructuuroplossing' voor Exchange Server 2007. Volgens Microsoft en Sun zijn dit twee mijlpalen in de samenwerking tussen de twee voormalig kemphanen.

Het interoperabiliteitscentrum moet het gebruik van Microsoft applicaties met Sun Fire x64 servers en opslag optimaliseren. In het centrum kunnen gebruikers combinaties van Sun en Microsoft systemen testen en optimaliseren.

De bedrijven waren jarenlang concurrenten van elkaar. Maar in 2004 schikten zij verschillende mededingingsrechtszaken en besloten een samenwerking aan te gaan.

"Met de nieuwe infrastructuuroplossing voor Microsoft Exchange Server 2007 en Suns expertise op het gebied van x64 servers, data opslag en 64 bit database architecturen wordt het mogelijk om kosten van e-mailverkeer significant terug te dringen. De overgang naar het 64-bit product wordt ook makkelijker", aldus Lisa Sieker, vice president systeemmarketing van Sun.

De Exchange Server oplossing moet klanten helpen bij het beheren van e-mailgroei, lieten de bedrijven weten. Verschillende opslagconfiguraties maken het mogelijk om te migreren naar Exchange Server 2007 en daarmee tot 85 procent ruimte in de serverkast te besparen. Daardoor zal er ook bespaard worden op de kosten voor elektriciteit en koeling.

Virtuele desktop

Het centrum is ook bedoeld om interoperabiliteit op gebieden als virtualisatie, Java en systeembeheer te promoten. Java Enterprise en Standard Edition worden gecertificeerd om op de servers te draaien. Ook Java Runtime Enviroment software voor Microsoft beheeromgevingen en applicaties worden gecertificeerd.

Daarnaast zal het mogelijk worden om cross-platform servervirtualisatie toe te passen. Daar vallen ook Windows Hyper-V en Sun vXM software onder. Bron: Techworld