Microsoft-manager Michael Manos vergelijkt de manier van bouwen met Henry Fords Ford T. Er is een basismodel, van waaruit de daadwerkelijke servers worden geassembleerd.

Kant-en-klaar

De datacenters komen dan kant-en-klaar aan, inclusief muren als nodig. Het bouwsysteem is een logisch vervolg op de servermodule in de zeecontainer die de afgelopen tijd bij ondermeer Sun en HP en Microsoft zelf opgang maken.

Zo wordt het mogelijk om het serverpark in modules te bouwen en waar nodig aan te passen. Het stapelen van data centers kan door de constructie ook. De onderste blokken hebben geen dak meer nodig, waardoor de buitenlucht veel beter koeling kan geven, wat aanzienlijke besparingen kan opleveren.

Hiernaast gaat de bouwtijd met de helft omlaag tot een jaar. De komende jaren wil Microsoft 20 mega data centers bouwen, die 1 miljard dollar per stuk kosten. De besparing door de nieuwe manier van bouwen kan volgens Manos oplopen tot 40 procent.

Meeprofiteren

Iedereen mag van Microsoft meeprofiteren van de vinding. Architect van Advanced Data Centers uit San Fransisco Bob Geese juicht dit toe. Volgens hem houden bedrijven meestal geheim wat er in hun datacenters gebeurt.