Met het tweejarig contract is een bedrag van $480 miljoen gemoeid dat kan worden uitgebreid met 100.000 aanvullende headsets. In het contract schrijft men over de mogelijkheid de augmented brillen te gebruiken voor de training van soldaten, door middel van gevechts simulaties. "Augmented reality technologie kan haar troepen van meer en betere informatie voorzien om betere besluiten te kunnen nemen" vertelt een Microsoft spreekbuis aan Techcrunch. Het bedrijf prijst verder haar jarenlange relatie met het ministerie van defensie.

Het Amerikaanse leger heeft echter wel specifieke eisen en wensen voor de AR headset. Zo mag het apparaat niet meer wegen dan 1.5 pond, moet de field of view tussen de 55 en 110 graden zijn en moet de bril passen op de huidige helmen van de U.S. Army. De bril zou vuurgevechten en bijvoorbeeld het afschieten van zwaardere wapens moeten kunnen simuleren tijdens trainingen.

Microsoft was echter niet de enige die een gooi heeft gedaan het contract in de wacht te slepen. Zo heeft ook Magic Leap een bod gedaan. Een ambitieuze zet van de meer consumer gerichte start-up aangezien ze net hun eerste development kit hebben uitgebracht.