Deze loophole dook vorig jaar al op bij de release van Vista, en stelt gebruikers in staat om 110 dollar te besparen door de upgrade-versie te kopen van Vista SP1 in plaats van de volledige versie. Zelfs wanneer de gebruiker geen voorgaande versie van Windows heeft geïnstalleerd op de pc, installeert de upgrade naar Vista zonder problemen, meldt InfoWorld.

Bewust ondersteund

Waarom Redmond de loophole nog niet heeft gesloten met Vista SP1 is onduidelijk, maar Brian Livingston, hoofdredacteur van Windows Secrets heeft een even intrigerende als ongefundeerde theorie. "Het feit dat de upgrade-editie nog altijd werkt in Vista SP1, bewijst dat Microsoft deze truc bewust ondersteunt. Ik denk zelfs dat deze optie met opzet is ingebouwd, om het voor technisch (en prijs)bewustere mensen mogelijk te maken om niet de volledige versie aan te schaffen."

Wel in strijd

Microsoft liet vorig jaar echter weten dat de loophole wel degelijk in strijd is met de licentieovereenkomst van het bedrijf: "Het feit dat de software kan installeren, betekent niet dat dit in overeenstemming is met de daarbij horende licentie. In de licentieovereenkomst staat dat een gebruiker in het bezit moet zijn van een volledig gelicenseerde versie van Windows, voordat de Upgrade geïnstalleerd mag worden."

Prijsvoordelen

Microsoft heeft meer dan 100 miljoen exemplaren van Vista verkocht. Tachtig procent hiervan bestaat uit exemplaren die zijn verkocht aan PC-bouwers, 20 procent is verkocht aan eindgebruikers. Een upgrade-versie van Vista Home Premium SP1 (vorige maand uitgebracht via Amazon) kost ongeveer 130 dollar, tegenover 239 dollar voor de volledige editie. Vista Business SP1 kost 299 dollar ten opzichte van 199 dollar voor de upgrade. Voor Vista Ultimate SP1 moet tot slot 320 dollar worden neergeteld, terwijl de upgrade-versie 'slechts' 220 dollar kost.

Kinderlijk eenvoudig

Het installeren van de upgrade als volledige versie is overigens kinderlijk eenvoudig. Gebruikers starten hun computer op via de Windows Vista SP1 upgrade DVD en kiezen voor een volledige installatie. In plaats van het ingeven van een product key, slaan zij deze stap echter over en kiezen voor een schone installatie van Vista.

Nu bevat de computer een volledige, niet-geactiveerde versie van Vista. Door de installatie nu opnieuw uit te voeren, detecteert Vista een volledige Windows-installatie, waarna gekozen kan worden voor een upgrade-installatie met de upgrade-key.

Bron: Webwereld Bron: Techworld