Specifiek gaat het om een update voor Windows Genuine Advantage voor Windows XP Professional, volgens Microsoft de meest gekraakte en gekopieerde OS die rondwaart. Daarbij is het nog de enige XP-variant waarnaartoe Microsoft een downgrade toelaat vanaf Vista. XP komt vanaf volgende maand in de 'extended support'- fase terecht. Vanaf dat moment komen in ieder geval geen nieuwe feature-updates meer uit.

Bekende kraaksleutels en omzeilingsmethodes worden met de nieuwe versie aangepakt, en in het gedrag van WGA zal weinig veranderen. Beheerders krijgen bij de installatie van WGA te maken met de keus of ze het willen installeren of niet, vlak nadat de software ervoor is binnengehaald via een van de verschillende updatesystemen. Mocht de vorige WGA-update al aanwezig zijn, dan worden simpelweg de kraaksleutels- en methodes direct bijgewerkt, zodat ook nieuwe omzeilingen niet langer werken.

Mocht WGA een illegale Windows aantreffen op het systeem, dan zal WGA overspringen in de welbekende 'zeur'-modus waarbij 'slachtoffers van een vals product worden gewaarschuwd'. Bron: Techworld