Service pack 1 bundelt vooral patches en verbeteringen die Microsoft het afgelopen jaar heeft uitgebracht voor Windows Vista. Daarnaast zal de servicepack een aantal wijzigingen bij de software doorvoeren die de snelheid, betrouwbaarheid en beveiliging moeten verbeteren.

Zo biedt de Windows Vista na installatie van de service pack ondersteuning voor Europese certificaten, een speciaal systeem waaraan gebruikers kunnen herkennen dat een website door de EU is gepubliceerd. Ook moet het kopiëren van bestanden in de toekomst zo'n 50 procent sneller verlopen, voorspelt Olivier van Noort, Windows Client Marketing manager bij Microsoft Nederland.

Vanaf volgende maand zal de update automatisch worden verspreid via Windows Update. Dan zullen individuele gebruikers de service pack ook al kunnen ophalen via het Download Centrum van Vista. Voor bedrijven heeft Microsoft speciale software uitgebracht waarmee zij installatie van de update tijdelijk kunnen tegenhouden.

Van Noort adviseert particulieren om de service pack zo snel mogelijk te installeren. Bedrijven doen er goed aan de software eerst te testen op mogelijke compatibiliteitsproblemen met interne bedrijfssoftware.

Volwassen

De publicatie van Service Pack 1 is een belangrijke stap voor Windows Vista omdat de software dan volwassen zou zijn. Diverse bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Intel, hebben gewacht met het overstappen naar Vista tot de publicatie van de update.

"Vista is een gedegen getest besturingssysteem dat volwassen was op het moment dat het uitgebracht werd. Anders was het niet gereleaset," zegt Van Noort tegenover Webwereld. "We zullen niet geheel ontkennen dat er dingen zijn die beter hadden gekund. Met service pack 1 zorgen we ervoor dat dat op het juiste niveau komt."

Van Noort wijst erop dat diverse grote bedrijven al wel zijn overgestapt op Windows Vista. De firma verwacht dan ook niet dat SP1 een sprong in de softwareverkopen zal opleveren.

Bron: Webwereld Bron: Techworld