Het bestandssysteem van Microsoft werd al eerder geannuleerd, maar verscheen toen opnieuw op de planning. Weliswaar niet als onderdeel van de eerste Vista-versie, maar als toekomstige 'upgrade'.

WinFS is een combinatie van Microsoft SQL Server 2005 en het nfts-bestandssysteem. Het op objecten gebaseerde systeem rekent af met de traditionele bestands- en folderhiërarchie. Word-documenten, bijvoorbeeld, hoeven niet meer te worden opgeslagen in de documentenmap, maar kunnen worden gesorteerd en gevonden met metadata.

Microsoft leek aanvankelijk zeer content met WinFS. Maar volgens Quentin Clark, programmamanager bij Microsoft, bestaat er door de verdere ontwikkeling van SQL and ADO.NET geen reden meer om WinFS als los product te leveren.

"Natuurlijk, aspecten die nog niet zijn uitontwikkeld, zullen in de toekomst geïntegreerd blijven worden", stelt Clark. "Zodra innovaties volwassen genoeg zijn dan vinden ze vanzelf hun weg in onze producten – zowel in Windows als in andere." Bron: Techworld