Ook zal de softwaremaker de mogelijkheid om documenten in het xps-formaat op te slaan uit de nieuwe kantoorsoftware verwijderen. Xps, dat staat voor xml paper specification, is Microsofts tegenhanger van het pdf-formaat.

Wel kunnen gebruikers de functionaliteit apart downloaden. De bewuste software om pdf- en xps-bestanden op te kunnen slaan zal gratis ter beschikking worden gesteld, aldus Microsoft-woordvoerder Jack Evans.

Adobe had gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen Microsoft in Europa, vanwege het gebruik van Adobe's pdf-formaat door de Office-producent. Adobe-woordvoerder Jodi Warner zei vrijdag dat Adobe nog niet heeft besloten of het inderdaad naar de rechter stapt.

De onenigheid tussen de softwareproducenten begon nadat Adobe in februari vraagtekens plaatste bij de 'Opslaan als pdf'-mogelijkheid die op dit moment in de b├Ętaversies van Office 2007 aanwezig is.

Volgens Microsoft wil Adobe dat de optie uit Office verwijderd wordt en tegen betaling als aparte download beschikbaar wordt gesteld. Saillant detail is dat OpenOffice de bewuste functionaliteit wel gratis mag gebruiken.

De bedrijven zoeken al sinds februari naar een oplossing voor dit conflict. Microsoft heeft nu besloten het op deze manier op te lossen. Of Adobe zich hier ook in kan vinden, is onbekend. Bron: Techworld