Microsoft heeft besloten de Drive Extender oplossing die in drie nieuwe versies van Windows Server zou worden geïntegreerd, uit die producten te halen. Met Drive Extender worden meerdere schijven door het systeem tot één grote opslagpoule samengevoegd. De gebruikers hoeft niet meer te sturen op driveletters of zich zorgen te maken om de zekerheid van de data via een lastige en vaak ook dure RAID-oplossing, het systeem voorziet hier nagenoeg automatisch in als er maar voldoende schijven worden geplaatst . Drive Extender is al onderdeel van de huidige versie van Windows Home Server en zou in 2011 debuteren in nog twee zakelijke versies van het Microsoft serverplatform.

Dankzij Drive Extender werd in de bèta van Small Business Server Essentials nog alle opslag samengevoegd tot één Storage Pool

Betroffen door het besluit Drive Extender te stoppen zijn de 2011-versies van Windows Home Server (codenaam: Vail), Windows Storage Server 2008 R2 Essentials (codenaam: Breckenridge) en ook de Small Business Server Essentials (codenaam: Aurora).

Van deze drie producten zijn Windows Storage Server 2008 R2 en Windows Small Business Server Essentials bedoeld voor kleinere bedrijven tot 25 medewerkers. Small Business Server Essentials komt in 2011 naast de Standard-editie van Small Business Server en biedt bedrijven een server die lokaal printers en bestanden deel en gebruikers beheert, maar die aanvullende taken zoals mail en Sharepoint uit de cloud haalt. Small Business Server Essentials is het eerste producten van Microsoft waar deze on- en offline functies naadloos in elkaar moeten overlopen.

In een melding op de Windowsteam-blog, bericht senior productmanager Michael Leworthy, over het stoppen van de techniek en de redenen daartoe. Volgens Leworthy ligt feedback van partners en testers over ‘hoe zij nu hun opslagruimte gebruiken en in de toekomst gaan gebruiken’ aan het besluit ten grondslag. Leworthy verwijst daarbij naar de alsmaar grotere opslagcapaciteit van moderne harde schijven waarbij 1TB de ondergrens vormt en 3TB inmiddels ook verkrijgbaar is. ‘Doordat onze klanten deze grote schijven direct door de leveranciers in de server kunnen laten plaatsen, is de noodzaak van de Drive Extender functionaliteit vervlogen’ aldus Leworthy.

Small Business Server Essentials 2011 is een ‘near zero’ beheeroplossing voor bedrijven tot 25 medewerkers

Leworthy erkent dat grote schijven niet een volledige vervanging van de functionaliteit van Drive Extender is, maar verdedigt het verlies met het argument dat het partners nog altijd vrij staat dergelijke techniek zelf toe te voegen. Bovendien krijgen klanten daarmee volgens hem alleen maar meer keuzemogelijkheid de voor hen beste oplossing te kiezen.

Volgens Leworthy ligt Microsoft onverminderd op koers om de drie nieuwe servers in 2011 te lanceren.

Volgens de reacties op de blogpost van Leworthy doet dat er echter niet meer toe. ‘Een release in 2011 betekent niets meer voor mij. Mijn interesse in het product is zojuist volledig verdwenen’ aldus een reactie. Het upgradepad van huidige gebruikers van Windows Home Server in combinatie met Drive Extender is nog ongewis.

Microsoft en opslagsystemen blijkt opnieuw geen gelukkige combinatie. De beslissing rondom Drive Extender roept herinneringen op aan WinFS. Dat ooit beloftevolle ‘nieuwe opslagsysteem voor de toekomst’ werd tijdens de ontwikkeling van Windows Vista uiteindelijk rigoureus uit het product gehaald omdat het Microsoft niet lukte de techniek van voldoende kwaliteit te krijgen. Gebruikers van Windows-systemen delen daarom nu nog altijd hun schijven in met FAT en NTFS.

Bron: Techworld