Microsoft heeft een paar dagen geleden een nieuwe versie van Windows HPC Server 2008 R2 uitgebracht. Een nieuwe functionaliteit daarin is dat wanneer meer rekenkracht nodig is, de workload verdeeld kan worden of gedistribueerd over alle computers in een bedrijf.

Cloud

Daarnaast komt er met Service Pack 1 nog bij dat resources uit een public cloud geütiliseerd kunnen worden om met complexe rekentaken af te rekenen. Microsoft wil met deze nieuwe mogelijkheden HPC server aantrekkelijk maken voor bedrijven die bijvoorbeeld veel Excell data te verwerken hebben.

Externe rekenkracht

Volgens Kyril Faenov, algemeen manager van Microsoft’s High Performance Computing Group, volgt deze ontwikkeling “de trend van HPC om van geïsoleerde eilanden van gespecialiseerde infrastructuur te bewegen naar verwevenheid daarvan met de rest van de IT processen.”

De nieuwe HPC server zoekt het netwerk af naar andere systemen die hun rekenkracht beschikbaar stellen. Een beheerder stelt de parameters in die systemen in staat stelt dat te doen. Met de instellingen kunnen de processen op de achtergrond draaien en afgebroken worden wanneer een gebruiker zijn toetsenbord aanraakt.

Buitenaards

De nieuwe mogelijkheden lijken op die van het SETI project. Daarbij worden de krachten van miljoenen computers gebruikt om data te verwerken die helpt bij de zoektocht naar tekenen van buitenaards leven. Het project bestaat sinds 1999 en laat gebruikers een programma installeren waarmee de ongebruikte rekenkracht van de computers in het netwerk gebundeld wordt.

Cray heeft bekend gemaakt dat HPC Server 2008 R2 door hen ondersteund zal worden. De supercomputer kost 25,000 tot 100,000 dollar en ondersteunt 96 CPU cores. Cray ondersteunt zowel Linux en Windows. Van de 500 supercomputers draait op dit moment echter 91% Linux en slechts 1% Windows.

Supercomputers

De snelheid van de Cray CX1 supercomputer is variabel, afhankelijk van het feit of er GPU accelerators gebruikt worden. Als er echter Intel chips gebruikt worden, zal de snelheid naar eigen zeggen rond de 5 TFLOPS liggen.

Ook de Octane III supercomputer van SGI zal het nieuwe OS van Microsoft ondersteunen. Ook zal SGI ondersteuning bieden voor servers die in racks plaatsnemen en andere toekomstige producten.

Bron: Techworld