In totaal zal IE7 in 24 talen verschijnen, zo meldt Tony Chor, de programmamanager van het IE7-team op het IE7-blog. "Binnen twee tot drie weken verschepen we ook de Arabische, Finse, Duitse, Japanse en Spaanse taalversies. De andere talen zullen gefaseerd worden vrijgegeven tussen november en januari."

Via de site van Microsoft kan de Engelstalige versie van de nieuwe browser worden gedownload. IE7 is overigens alleen geschikt voor systemen met Windows XP SP2, Windows XP Professional x64 en Windows Server 2003 (x64/SP1/ia64).

Interface

Grootste veranderingen aan de nieuwe webbladeraar zijn volgens de fabrikant de verbeterde veiligheid en gebruiksgemak. Meest opvallende verandering is de interface van de browser.

Zo zijn de grote knoppen om te bladeren, naar de favorieten of startpagina te gaan, verdwenen. Deze hebben ruimte gemaakt voor een grote adresbalk, geïntegreerde zoekmachine en een rss-snelknoppeling.

Rss neemt in de nieuwe browser een belangrijke rol in. De gebruiker kan binnen de browser zijn eigen 'database' met rss-feeds aanleggen, waarna deze binnen Windows Vista zijn te gebruiken (bijvoorbeeld in Outlook).

Beveiliging

Een andere, grote verandering in IE7, is de manier waarop Microsoft met de beveiliging omgaat. Zo bevat de browser een ingebouwd phishing-filter en de mogelijkheid om gebruikersgegevens (zoals geschiedenis, cache, cookies) in een keer te verwijderen.

Ook op gebruikersniveau heeft Microsoft een belangrijke wijziging doorgevoerd. Volgens de fabrikant draaien veel mensen Windows XP standaard met administrator-rechten, waardoor de browser ongewild soms ook extra rechten heeft.

Microsoft introduceert daarom, naast de reeds bestaande administrator en gelimiteerde gebruiker, een nieuw soort gebruiker: de gelimiteerde beheerder. Onder deze gebruiker draait IE7 in 'protected mode', waardoor exploits weinig tot geen kans meer hebben. Deze functie is overigens alleen beschikbaar als IE onder Vista draait.

Beheer

Begin november zal Microsoft de nieuwe browser als automatische update distribueren. Systeembeheerders die liever zelf bepalen wanneer IE7 wordt uitgerold, kunnen de Internet Explorer 7 Blocker Toolkit gebruiken.

De nieuwe browser bevat overigens ook enkele nieuwe mogelijkheden om it-afdelingen te helpen bij het beheer van de software op desktops. Zo bevat IE7 verbeterde ondersteuning voor Active Directory Group Policy om de browser centraal te beheren en uit te rollen.

Group Policy kan zowel de XP- als Vista-versie van IE7 beheren zodat beheerders de verschillende versies niet apart hoeven te beheren. Bron: Techworld