Dat melden anonieme bronnen aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De gesprekken gaan over een zogeheten levereged buyout (LBO) waarbij investeerders met geleend geld een bedrijf overnemen.

De vorige week dinsdag uitgelekte gesprekken tussen de belangrijkste aandeelhouders van Dell en investeringsmaatschappij Silver Lake lopen nog altijd. CNBC verwacht eind deze week al een deal.

Geen onbekenden

Microsoft zou een bedrag van tussen de 1 en 3 miljard willen inleggen. De softwarereus is geen onbekende van Silver Lake, een prominente investeerder in techbedrijven. Zo was Silver Lake betrokken bij de overname van Skype door Microsoft van twee jaar geleden. De twee partijen spraken volgens The New York Times ook over het bundelen van de krachten bij een investering in Yahoo in 2011.

Bloomberg bracht vorige week het nieuws dat Dell al maanden in gesprek is met een private partij voor een overname. Dat zou betekenen dat Dell op termijn de beurs verlaat. Door de berichtgeving steeg de aandelenkoers van de geplaagde pc-maker toen met 13 procent. Het rondgaan van de naam Microsoft zorgt er nu opnieuw voor dat de koers stijgt, zij het met 2,2 procent.

Traditionele partners

Dell is van oudsher één van de belangrijkste hardwarepartners van Microsoft. Er wordt daarom direct volop gespeculeerd over de beweegredenen van Redmond om een deel van de overname te financieren. Dell was bij de introductie van Windows 8 nog één van de meest zichtbare partners van Microsoft, dat kritiek kreeg op zijn nieuwe rol als hardewarefabrikant bij de Surface-tablet.

Maar Dell zit in noodweer. Terwijl concurrenten Lenovo en HP minder last lijken te hebben van dalende verkoopcijfers, zakt Dell al geruime tijd terug op de pc-markt. Volgens onderzoeksbureau Gartner daalde de pc-verkoop van Dell in het afgelopen vierde kwartaal met 21 procent naar 9,2 miljoen stuks. Dell verloor vorig jaar een derde van zijn waarde op de Amerikaanse beurs.