Microsoft lost daarmee zijn belofte in om specificaties vrij te geven. "We kondigen belangrijke veranderingen aan om onze producten opener te maken voor zowel klanten, partners als open source leveranciers", zo liet CEO Steve Ballmer in februari weten. Microsoft was tot deze stap gekomen onder druk van Europese antitrustzaken en de toenemende concurrentie van Linux- en open source software.

OpenXML Document Viewer

Een eerste voorbeeld is het project 'OpenXML Document Viewer' dat de tools moet opleveren om Office Open XML (OOXML)-documenten binnen Internet Explorer om te zetten in HTML-documenten. Derde partijen zoals onafhankelijke softwareleveranciers kunnen deze tools aan hun klanten leveren om OpenXML-documenten te bekijken op heterogene platformen, aldus Microsoft.

Ondersteuning voor de ISO-standaard OOXML wordt overigens pas in de volgende versie van Office ('Office 14') toegevoegd. Tot die tijd zal Office een oudere variant van het OOXML bestandsformaat ondersteunen. Ironisch genoeg zal het concurrerende Open Document Format (ODF) al begin volgend jaar worden ondersteund via Service Pack 2 voor Office 2007.

PowerTools for Open XML

'PowerTools for Open XML' is een ander project dat is te vinden op de Codeplex-site van Microsoft. Dit project is gericht op de ontwikkeling van PowerTools PowerShell-commando's voor OpenXML. PowerShell is scriptingtechnologie waarmee beheerders systemen kunnen beheren vanaf een command line Shell, zoals gebruikelijk in Unix en Linux. De PowerTools for OpenXML moeten beheerders helpen bij de server-side verwerking van documenten.

Technische documenten

Daarnaast gaf Microsoft Versie 1.0 vrij van de documentatie die moet aantonen hoe de protocollen werken die zijn ingebouwd in Office 2007, Microsoft Office SharePoint Server 2007 en Microsoft Exchange Server 2007. In totaal gaat het om zo'n 50.000 pagina's met technische documentatie. 5000 pagina’s over de binaire Office-formaten (doc, xls, xlsb en ppt) in Word, Excel en PowerPoint zijn geheel nieuw. Van de overige pagina’s toonde Microsoft in april al een ‘preview’.

Bron: Techworld