Met die stappen wil het bedrijf een stevige fundering aanbrengen voor hun eigen virtualisatieproduct. Hyper-V zit nu in de beta, en de lancering staat op de planning een half jaar na die van Windows Server 2008 op 27 februari. Met deze strategie hoopt Microsoft marktleider VMware dit jaar de loef af te steken.

Calista is een klein bedrijf gespecialiseerd in RDP desktopvirtualisatie. Het zou Microsoft vooral gaan om Calista's technologie die de desktop vanaf de server vloeiender moet laten lopen, met name het grafische gedeelte. Clients, zo beweren beide partijen, kunnen zo profiteren van bijvoorbeeld multimediapakketten en verbeteringen in het renderen van beelden. Microsoft is met Softgrid al leider op het gebied van applicatievirtualisatie, en wil nu dus ook de desktopvirtualisatie meer naar zich toe trekken. Hoeveel Calista heeft gekost maakten de partijen niet bekend.

Microsoft heeft ook de traditioneel sterke banden met Citrix, en dan met name Xensource, verder aangehaald. Zo heeft Redmond aangekondigd met een compatibiliteitstool te komen voor XenServer en Hyper-V. Met de tool moeten VM's tussen beide pakketten binnen Windows Server 2008 uitgewisseld kunnen worden. Beide partijen gaan daarnaast gezamelijke desktopvirtualisatie pakketten uitbrengen. Die bestaan uit Windows Server 2008, Optimizes Desktop Solutions, XenDesktop en Presentation Server.

Als laatste heeft Microsoft veranderingen in zijn licenties aangekondigd. De prijs die de gigant rekent voor Centralized Desktop zakken fors, en gaat een jaarabonnement 23 dollar kosten. Dat was 78 dollar.

Vista Home

Verrassender is echter de aankondiging van Microsoft dat het vanaf nu toestaat om de Home edities van Vista (Basic en Premium) te virtualiseren. Daar was de gigant tot nu toe terughoudend in, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen. De stap om virtualisatie van de goedkopere Home-versies van Vista toe te staan is vooral interessant voor gebruikers die een ander systeem draaien. In een reactie laat SWsoft, die met Parallels vooral groot is in virtualisatie op de Mac, dan ook weten blij te zijn met de stap van Microsoft. "Deze stap is goed voor niet-Microsoft gebruikers, omdat ze nu op een kost-effectieve manier gebruik kunnen maken van Winows en de enorme softwarecollectie die daar bij hoort," schrijft Stefan Prestele, marketing manager van SWsoft Europa, in een email aan Techworld. "Het maakt het ook gemakkelijker voor bijvoorbeeld Linux- en Macgebruikers om de OS van hun eigen keuze te houden." Windowsgebruikers zijn volgens Prestele ook gebaat bij de verandering, omdat ze nu een snellere testomgeving kunnen creëren.

In de applicatiesfeer gaat Microsoft het naast elkaar draaien verschillende versies van Office ondersteunen binnen Microsoft Application Virtualization 4.5 en SoftGrid Application Virtualization 4.2.

Strategie

"Deze aankondigingen moet je zien als een formalisatie van de strategie van Microsoft op virtualisatiegebied," zegt analist Frank Gillet van Forrester in een interview met Techworld. "Het was al bekend dat Microsoft een grote slag probeert te slaan met Hyper-V, en de andere aankondigingen zijn het logische vervolg op wat ze met de hypervisor van plan zijn." Het is ook een bevestiging dat Microsoft en VMware op elkaars terrein gaan begeven: Microsoft naar desktopvirtualisatie met Calista, en vorige week VMware naar applicatievirtualisatie met Thinstall, aldus Gillet.

De strijd tussen Microsoft en VMware zal zich volgens Gillet afspelen op twee verschillende tonelen. "Enerzijds heb je virtualisatie in het datacentrum. Die strijd zal overzichtelijk blijven, want daar telt alleen welke hypervisor en bijbehorende diensten de meeste klanten weet te trekken," zegt Gillet. "Het andere toneel is die van de clientzijde, en dat wordt veel dynamischer. Daar zijn meer technologiën bij betrokken." Het complete portfolio van bedrijven is daar van belang, vooral omdat klanten volgens Gillet niet willen puzzelen met het samen laten werken van verschillende pakketten. "Interoperabiliteit wordt daarin belangrijk," stelt Gillet.

Ondanks de aankondigingen verwacht Forrester dat Microsoft een flinke kluif zal houden aan VMware, zeker in het datacentrum. "VMware heeft een voorsprong van twee jaar. Ik verwacht dan ook dat Microsoft pas vanaf 2010 mee zou kunnen komen, mits ze het goed aanpakken." Bovendien heeft VMware volgens Gillet niet stilgezeten. "Zelf verwacht ik dat ze een aankondiging gaan doen, vlak voordat Windows Server 2008 uitkomt. Ik denk dat ze ESX Server gratis gaan maken. Het geld halen ze dan uit bundels met extra functionaliteiten en diensten," zegt Gillet. Bron: Techworld