De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van vier jaar. Microsoft kan daarmee klanten voorzien van een hybride serverpark met zowel Linux als Windows. Daarnaast vrijwaart Microsoft klanten die SuSE Linux afnemen van eventuele toekomstige patentenclaims die Microsoft tegen Linux kan inbrengen.

Daarnaast gaan de bedrijven verder met het ontwikkelen van tools om beide besturingssystemen beter met elkaar te laten samenwerken. Daarbij wordt in de toekomst tevens gekeken naar een betere harmonisering van de communicatie tussen Microsoft System Center en SuSE manager, vooral wat betreft cloudcomputing.

Tot nu toe 725 klanten

In de afgelopen vijf jaar heeft Microsoft de licenties gesleten aan 725 klanten voor zo'n 300 miljoen dollar. De nieuwe deal tussen Microsoft en de nieuwe moeder van SuSE Linux, Attachmate, voorziet ook in de verdere ondersteuning van die bestaande klanten. Dat wordt gedaan door SuSE zelf, inmiddels een zelfstandig opererende divisie binnen Attachmate.

Attachmate nam Novell een half jaar geleden over en kreeg daarmee onder meer SuSE Linux in handen. Met de deal geeft Microsoft impliciet aan vertrouwen te hebben in de verdere ontwikkeling van SuSE Linux door Attachmate. Onder meer Dell ondersteunt de deal, als klant en als doorverkoper.