Hadoop is ontwikkeld als open alternatief voor het gedistribueerde databasesysteem MapReduce en het massale bestandssysteem (GFS) van Google. De internetreus draait daarop onder meer zijn zoekmachine. Microsoft heeft Hadoop al in gebruik voor bijvoorbeeld zijn Google-alternatief Bing. Andere bekende Hadoop-gebruikers zijn Twitter, Yahoo, Amazon en Facebook.

Huidige en volgende versie

Nu brengt de softwarereus een Hadoop-koppeling uit voor externe gebruikers van zijn database SQL Server, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Microsoft stelt een vroege versie van zijn connector beschikbaar. SQL Server-beheerders kunnen die downloaden en uitproberen.

Deze connector is voor het huidige SQL Server 2008 R2 (release 2), de Parallel Data Warehouse-variant (PDW) van SQL Server, én voor de volgende versie (codenaam Denali) van Microsofts database. Gebruikers van de PDW-variant kunnen de connector bij Microsoft aanvragen. Van de volgende SQL Server-versie is ook een alpha-versie (community technology preview 3) beschikbaar.

Darwinisme

Ondertussen werkt Microsoft ook al enige tijd aan een eigen alternatief voor Hadoop en MapReduce. De bedoeling is dat dit zogeheten Dyrad ook als koppeling voor SQL Server uitkomt én voor Microsofts cloudplatform Azure. Een preview van die software is eind vorig jaar uitgebracht. Dat eigen project moet gaan concurreren met het op Java gebaseerde Hadoop.