Microsoft gebruikt de Citrix-technologie om via een webbrowser contact te maken met een centrale server waarop Office 2007 wordt gehost. Hierdoor is de software eenvoudig te testen zonder de huidige versie van Office te moeten verwijderen of andere software te moeten installeren, anders dan de Citrix-plugin.

Gebruikers hebben de beschikking over alle producten in de nieuwe Office, kunnen documenten maken en daarna bewerken. Het is echter niet mogelijk documenten te delen met de eigen computer. Microsoft lijkt zo te willen voorkomen dat de demonstratieversie daadwerkelijk wordt gebruikt.

Office 2007 is de opvolger van de huidige Office 2003-versie. De belangrijkste vernieuwing is de totaal vernieuwde gebruikersinterface zonder menu's en werkbalken, en het gebruik van xml (extensible markup language) als standaard bestandsformaat.

Microsoft wil Office 2007 samen met Vista in januari 2007 beschikbaar stellen aan eindgebruikers, twee maanden later dan dat het product reeds voor de zakelijke klanten van Microsoft beschikbaar komt.

Pdf

Opmerkelijk is dat Microsoft de bèta 2-versie gebruikt voor de webdemonstratie. Dat is de versie waarin nog de mogelijkheid zit om bestanden op te slaan in het pdf-formaat. Onlangs maakte Microsoft bekend deze functionaliteit uit de eindversie van Office te halen en daarna als gratis download beschikbaar te stellen, uit angst voor gerechtelijke stappen van Adobe.

Adobe Systems is de eigenaar van het pdf-formaat en had Microsoft te kennen gegeven een financiële vergoeding te willen zien voor het gebruik van pdf binnen Office. Microsoft ging daarmee niet akkoord. Bron: Techworld