De personeelsadvertentie voor een product manager van Skymarket stond gisteren op Computerjob.com, zo ontdekte Long Zheng van Istartedsomething.com.

'Place to be'

Microsoft zoekt onder meer een senior product manager om leiding te geven aan een team dat een marktplaats voor Windows Mobile van de grond moet krijgen. De winkel moet "the place to be" worden waar ontwikkelaars hun Windows Mobile-toepassingen kunnen verspreiden en te gelde maken.

Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven op de mogelijke lancering van Skymarket. De domeinnaam Skymarket.com lijkt in handen te zijn van een Koreaanse domeinhandelaar.

18.000 toepassingen

Windows Mobile is een besturingssysteem voor mobieltjes waarop e-mail, online muziek en andere internettoepassingen mogelijk zijn. Er is steeds meer vraag naar zulke smartphones en Microsoft hoopt te verdienen aan de verkoop van apps voor Windows Mobile. Eerder dit jaar heeft de softwaregigant versie 6.1 van Windows Mobile uitgebracht, waarmee mobiel surfen steeds meer moet lijken op internetten via de pc. Bij de lancering van Windows Mobile 7 in 2009 zou de softwarewinkel voor het grote publiek worden geopend. Ontwikkelaars kunnen er vanaf de herfst al terecht, blijkt uit de vacaturetekst.

Microsoft is wel wat laat met een apps store. Inmiddels zijn er zo'n 18.000 applicaties voor Windows Mobile te krijgen, meldt InformationWeek. Vergeleken met de 2.000 toepassingen van de succesvolle iPhone App Store van Apple is dat een aanzienlijk aantal. Er zijn echter al duizenden online 'marktplaatsen' waar de Windows Mobile-programma's te krijgen zijn.

Android-winkel

De programmaatjes in de iPhone App Store vinden gretig aftrek. In een maand tijd zouden er al 60 miljoen zijn gedownload. Ook Google werkt inmiddels aan een online marktplaats voor Android-applicaties. Later dit jaar worden de eerste toestellen verwacht waarop dit besturingssysteem draait.