Voor bedrijven is het idee dat ze in de cloud opslag en infrastructuur met anderen delen niet altijd even aantrekkelijk. Omdat niet altijd even duidelijk is met welke wetgeving, beveiliging en privacy-maatregelen ze te maken krijgen is voor veel bedrijven de publieke cloud, waarin leveranciers als Amazon, Microsoft en Google de dienst uitmaken, geen optie. Om klanten tegemoet te komen die de stap naar de cloud willen maken, maar toch liever hun data onder handbereik willen houden, introduceert Microsoft het mobiele datacenter als dienst. Hierdoor wordt je infrastructuur in hogere mate schaalbaar en kunnen applicaties op meerdere (fysieke) machines tegelijkertijd draaien.

De datacenters worden gebouwd door Microsoft OEM-partners Dell, HP en Fujitsu. Microsoft levert voor de autonome containers de vooraf geconfigureerde cloudsoftware Azure, bestaande uit de platforms Windows Azure en SQL Azure. “De datacenters regelen zelf hun koeling en worden zoveel mogelijk door de buitenlucht op temperatuur gehouden”, zegt commercieel manager Bas Paumen van Microsoft Nederland. Klanten kunnen zelf kiezen of ze een datacenter willen bestaande uit 2500, 5000 of 10.000 server cores. Ook is het mogelijk om meerdere Azure Appliances af te nemen, zodat een lokale cloud van vele tienduizenden servers kan ontstaan. Alle hard- en software is Microsoft gecertificeerd, verzekert Paumen.

Cloud management gebeurt op afstand

De mobiele datacenters, die bijvoorbeeld op een parkeerplaats neergezet kunnen worden, worden op afstand up-to-date gehouden door Microsoft. Klanten kunnen hun bestaande datacenter met de lokale Azure-installatie verbinden en indien gewenst ook producten uit de publieke cloud blijven afnemen.

Welk service-level agreement op de mobiele Azure-centers van toepassing zal zijn, is volgens Microsoft nog niet geheel duidelijk. De SLA zal zoveel mogelijk overeenkomen met die van de publieke Azure-cloud, maar “er bestaat natuurlijk altijd een kans dat iemand lokaal de stekker eruit trekt”, merkt productmanager Robert Bakker op.

eBay heeft de primeur

Azure Appliance wordt momenteel getest door online veilighuis eBay. Hierbij worden 880 servers gebruikt. Buiten eBay en de partners zijn er volgens Microsoft geen andere bedrijven betrokken bij de aanloop- en testfase. Later dit jaar komt de ‘cloud-in-a-box’ ook voor Nederlandse bedrijven beschikbaar. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. Azure werd vorig jaar gelanceerd als antwoord op de cloud-diensten van Amazon en Google en vervangt traditionele Windows Server software.

Bron: Techworld