Deze Windows Anytime Upgrade (WAU) Deal is op 2 april alvast aangekondigd voor winkels in de Verenigde Staten en deze week ingegaan. Microsoft Nederland bevestigt dat de actie ook hier geldt. Pc-gebruikers kunnen hun bestaande Windows 7-installatie met een ingebouwde tool opwaarderen naar een variant met meer functies door simpelweg de bijbehorende upgrade-sleutel in te voeren.

Starter Edition

Microsoft mikt hiermee op de 'aftersale'; om reeds binnengehaalde klanten te laten betalen voor een 'hogere' Windows-variant met meer mogelijkheden. Dat kan met name aantrekkelijk zijn voor consumenten die netbooks hebben gekocht, met de beperkte Starter Edition van Windows 7. Veel netbookmakers kiezen namelijk voor die goedkope instapuitvoering. Dit ondanks het feit dat netbookhardware tegenwoordig krachtiger is en dat 7 een lichtere belasting heeft dan Vista.

Overigens zijn de Europese prijzen voor deze 'in-place' upgrades van het besturingssysteem hoger dan de Amerikaanse. Op dit moment kost deze upgradevorm in Nederland voor Windows 7 Professional naar Ultimate 135 euro via de online-methode. Een upgradepakket naar die hoogste variant kost bij een winkel bijna 300 euro.

Bij winkels zijn dus ook de WAU-codes te koop om bestaande 7-installaties bij te werken naar een 'hogere' uitvoering. De nu aangeboden kortingen betreffen enkele tientjes, afhankelijk van het verschil tussen de geïnstalleerde en de gewenste 7-varianten. De actie loopt tot begin juli.

Voorverkoop

Deze korting geldt dus wel voor Nederland. Eerdere kortingen voor Windows 7 waren hier niet van toepassing, zoals 50 procent korting op de voorverkoop van Microsofts nieuwe besturingssysteem. Consumenten in de Verenigde Staten, maar ook in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan kregen het besturingssysteem vóór de introductie wel goedkoper aangeboden.

Eerder waren kortingen of gratis upgrades wel van toepassing voor kopers van nieuwe Vista-pc's. Sommige pc-leveranciers rekenden daar echter wel verzend- en soms administratiekosten voor.