De kortingen voor oem's (original equipment manufacturers) volgen op het beëindigen van de korting op Windows-upgrades voor consumenten. Microsoft biedt volgens ingewijden sinds kort prijsverlagingen om de ontwikkeling van kleinere laptops met touch-schermen te stimuleren, meldt de Wall Street Journal.

Kleiner geprijsd

De anonieme bronnen van die Amerikaanse zakenkrant stellen dat Microsoft pc-makers eind vorige maand het aanbod heeft gedaan van Windows 8 plus Office voor slechts 30 dollar. Die deal geldt alleen voor apparaten onder de 10,8 inch. Normaliter kosten de twee softwarepakketten zo'n 120 dollar voor oem's, meldt de krant.

De kortingen zijn vooral bedoeld om kleinere apparaten aantrekkelijker te maken. Die touch-computers zouden dan in de herfst op de markt moeten komen. Microsoft bevestigt noch ontkent de kortingen tegenover de Wall Street Journal.

Volgens techblog The Verge gaat het om apparaten met een grootte van 7 of 8 inch. Daarmee bevinden Apple's iPad mini (van 7,9 inch), Google's Nexus 7 en Amazon's Kindle zich in het vizier van Microsoft. Die kleinere tablets maken nu furore, volgend op de grotere exemplaren (rond de 10 inch) die al goed verkopen.

Project Origami 2.0?

Net zoals Microsoft al in 2001 bezig was met pc-tablets, heeft het kleinere internetapparaten ook al eerder geprobeerd. Na het niet aanslaan van Windows XP Tablet Edition begin deze eeuw, heeft de Windows-maker het in 2006 samen met Intel geprobeerd met zogeheten MID's (mobile internet devices). Ook dat gehypte project Origami is geen succes geworden. De relatief hoge prijs van die computers bleken een struikelblok.

Hetzelfde gevaar dreigt voor de kleinere maat tablets. Microsoft heeft voor smartphones weliswaar Windows Phone 8, dat gebouwd is op dezelfde basis als Windows 8 (en ARM-variant RT). Het bedrijf heeft echter gesteld dat het voor tablets niet zijn smartphonebesturingssysteem wil inzetten. Eerder hebben de goedkopere en kleine netbooks het onderspit gedolven, deels door de opkomst van de iPad en deels door prijsproblemen