Microsoft heeft opnieuw drie partners bevestigd die zich aansluiten als hardwarepartners voor de eerste generatie Windows RT-apparaten. De bekende gezichten Samsung, Lenovo en Dell sluiten zich aan bij Asus, dat al eerder zijn Tablet 600 aankondigde, en natuurlijk Microsoft zelf met zijn debuterende Surface-tablets.

Opvallende afwezigen tot nog toe zijn Toshiba en criticaster Acer. HP gaf al eerder aan de voorkeur te geven aan het ecosysteem van x86-applicaties, terwijl HTC niet eens een uitnodiging kreeg voor het Microsoft feestje.

Specificaties op een rij

In een blogpost geeft Microsoft een voorproefje van de specificaties van Windows RT, die op een rij worden gezet. Daarbij wordt nadrukkelijk gesproken over Windows RT PC's in plaats van alleen tablets. Want naast tablets verschijnen er dit najaar ook toetsenbord-docks en laptops.

Microsoft kondigt tevens aan dat Windows 8 standaard ondersteuning krijgt voor multitouch-bediening:

Klik voor groot

Deze Windows RT-laptops krijgen schermafmetingen van tussen 10.1 en de 11.6 inch en wegen tussen de 520 en 1200 gram. De schermdikte ligt tussen 8.35 en 15.6 millimeter. De schattingen van de batterijduur liggen tussen de 8 en 13 bij het afspelen van een HD-video. In de nieuwe modus 'Connected Standby', waarbij de apparaten voor een gedeelte actief blijven aangesloten op het netwerk, is dat tussen de 320 en 409 uur.

Acer er nog niet bij

Acer staat zoals gezegd niet in het rijtje OEM's. Of dat te maken heeft met de aanhoudende kritiek dat het bedrijf had op het debuut van Microsoft op de hardwaremarkt met zijn Surface-tablet, kan niet worden uitgesloten. Volgens Reuters kregen zowel Acer als ook Asus pas enkele dagen voor de aankondiging van de Surface-tablets hier bericht van. Dat deed de nodige stof opwaaien.

Afgelopen vrijdag verschenen in Digitimes echter alweer berichten van een meer gematigde opstelling van Acer. Bestuursvoorzitter Wang, die eerder sprak van een “gigantische negatieve impact op het ecosysteem", lijkt nu slechts zijn bedenkingen te hebben over de prijsstelling. Het genoemde bedrag van 199 dollar voor een Surface-tablet zou volgens Wang veel te laag zijn en dus meeconcurreren.

Waar blijft Toshiba?

Acer kondigde overigens al een nieuwe lijn aan van apparaten met Windows 8. Die worden niet eerder verwacht dan 2013. De afwezigheid van Toshiba is desalniettemin verassend. Het Japanse bedrijf liet eerder namelijk weten wel met Windows RT-tablets te zullen komen. Volgens Bloomberg-journaliste Dina Bass komt Toshiba later met een statement over hun afwezigheid, die zij vooralsnog 'significant' noemen.

Een releasedatum voor de eerste apparaten met Windows RT is nog altijd niet genoemd. In de lijn van verwachting ligt echter dat het nieuwe Microsoft-platform tegelijkertijd met Windows 8 verschijnt. De releasedatum daarvan ligt op 26 oktober.

Microsoft toont op zijn blog zowel het prototype als het huidige gezicht van Asus' uit te brengen Windows RT PC: Klik voor groot