Want de nieuwe Surface 3 van Microsoft draait op de quadcore Intel Atom x7-Z8700 processor. Je leest het goed, geen ARM meer in alweer de derde versie van Microsofts zelf ontwikkelde tablet. De hybride Surface Pro's draaien immers allen high-end Intel Core-chips. Maar met de keuze voor Intel lijkt de door Steve Ballmer ingezette ARM-strategie voorbij.

Moeizame reputatie

Microsoft gaat dus weer vol voor (W)Intel. Waar de Surface 1 nog draaide op Nvidia Tegra 3 en de Surface 2 op een Tegra 4 is het nu Intels Atom wat de klok slaat. Enigszins opvallend, aangezien Atom toch een moeizame reputatie heeft op het gebied van tablets. Microsoft ging immers altijd uit van ARM-tablets en Intel-pc's, met Atom-chips in de ooit populaire netbooks.

Dit omdat Intel-chips veel stroom vragen en dus een kortere batterijduur voor mobiele apparaten kennen. Intel heeft de afgelopen tijd gewerkt aan energiezuinige Atoms, die bijvoorbeeld worden ingezet in het datacenter. Microsoft belooft bij de Surface 3 (bij de 128 GB- en 64 GB-versies met 4 GB RAM) dat gebruikers met een volle batterij tot tien uur lang video kunnen afspelen.

"Het testen bestond uit het volledig ontladen van de batterij door een video af te spelen. Alle instellingen stonden op default, behalve WiFi, dat was gekoppeld aan een netwerk, en Auto-Brightness, dat was uitgeschakeld. De levensduur van de batterij is sterk afhankelijk van instellingen, gebruik en andere factoren", aldus Redmond.

De Surface 3 draait 64-bit Windows 8.1 en start vanaf 609 euro: