Universiteiten en ziekenhuizen werken samen met Microsoft aan nieuw vaccin tegen de seksueel overdraagbare aandoening HIV. De instanties leveren Microsoft bergen met data over aanvallen van het immuunsysteem op het HIV-virus. De softwaregigant analyseert de HIV-data met algoritmen die zijn ontwikkeld om spam tegen te gaan.

Analyseren van spam

“Er blijken veel overeenkomsten te zitten in nieuwe manieren van spammers om spamfilters te omzeilen en de manier waarop het HIV-virus muteert", meldt Microsoftblogger Steve Clayton. Het HIV-virus staat bekend om zijn vermogen om te muteren om zo aanvallen van het menselijke immuunsysteem te omzeilen.

Voor de analyse van de data gebruikt Microsoft een datamining-tool, genaamd PhyloD. Deze tool is gebaseerd op algoritmen die Microsoft gebruikt voor het terugbrengen van spam in Hotmail, Outlook en Exchange-producten.

Data-vreter

PhyloD bestaat uit een algoritme, code en visualisatie tools voor complexe patroonherkenning en -analyse. Hiermee onderzoeken de instanties hoe individuele immuunsystemen reageren op de vele mutaties van het virus. Microsoft ontdekte met het algoritme zes keer meer mogelijke zwakheden in het HIV-virus dan daarvoor waren geïdentificeerd.

De reden dat de onderzoeksinstanties samenwerken met Microsoft ligt in de computerkracht van de softwaregigant. De analyse van de immense hoeveelheden data die de instanties aanleveren zou zonder de computers van Microsoft jaren duren, legt Clayton uit. Het high-performance computercenter van Microsoft analyseert de data binnen een bestek van enkele dagen.