Microsoft moet de informatie vrijgeven als gevolg van de antitrust-schikking met de Europese Commissie. In juni 2006 legde de EU de softwaregigant een boete op van 280 miljoen euro en eiste dat het Windows-protocollen opstelde voor de concurrentie. De zaak werd afgelopen september geschikt.

Geen verdere distributie

De Samba-deal is getekend met de Protocol Freedom Information Foundation (PFIF), een non-profit organisatie die de belangen van Samba behartigt omdat Samba zelf geen bedrijf is. De PFIF betaalt een eenmalige vergoeding van 10.000 euro waarvoor de Samba-programmeurs toegang krijgen tot de geheime documenten, die ze verder niet mogen verspreiden.

Perfecte wisselwerking met Vista nu mogelijk

Samba is een open source alternatief voor bestand- en printbeheer in Windows. Het stelt Linux- en Unix-systemen in staat om gegevens uit te wisselen met Windows machines.

Beide partijen hebben sinds maart dit jaar aan de overeenkomst gewerkt. Nu het eindelijk zover is, zijn er geen excuses meer om bepaalde functionaliteiten niet in Samba aan te bieden. "Als we iets niet hebben in onze software, kunnen we niet meer zeggen dat het de schuld van Microsoft is. Ze geven ons nu de informatie om alles feilloos met Windows te laten samenwerken", verklaarde Jeremy Allison, één van de bedenkers van Samba.