RC1 komt twee maanden na RC0 en voegt beperkte ondersteuning toe voor Windows 2000 Server SP4 en Windows 2000 Advanced Server SP4. Ondersteuning voor Windows Server 2003 SP2, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1, Windows Vista SP1 (x86) en Windows XP SP3 (x86) was al voorzien. Opvallend is dat er naast het OS van partner Novell geen besturingssystemen van derde partijen worden ondersteund.

Ook heeft Microsoft het eenvoudiger gemaakt om integratiecomponenten voor Windows Server 2008-gastbesturingssystemen te installeren. Deze componenten bundelen de drivers en services die nodig zijn om virtual machines stabieler te laten draaien.

Microsoft waarschuwt overigens dat Hyper-V RC1 niet werkt met de bèta van System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) 2008. Testers van SCVMM wordt aangeraden gebruik te blijven maken van Hyper-V RC0. Microsoft belooft het beheerproduct nog op te waarderen voor Hyper-V RC1.

Definitieve versie

In Windows Server 2008 zit nu nog de bètaversie van Hyper-V ingebakken. Het plan van Microsoft was om Hyper-V uit te brengen binnen 180 dagen na de launch van Windows Server 2008, wat een release in augustus zou betekenen. Die doelstelling lijkt Microsoft nu met gemak te halen. Volgens de planning van Microsoft volgt na RC1 de 'Release to Manufacturing' van Hyper-V. Dertig tot zestig dagen na RTM moet de definitieve versie op de markt verschijnen.

Microsoft heeft zijn eigen MSDN en TechNet-websites al enkele weken op Hyper-V draaien.