Microsoft zou afwillen van Nokia. Zoals bekend was de huidige CEO Satya Nadella tegen de overname van Nokia vorig jaar, maar werd toen overruled door toenmalig opperbaas Steve Ballmer. Nu heeft Nadella het zelf voor het zeggen. Twee weken geleden kwam hij met de aankondiging van een massa-ontslag waarbij zo'n 70 procent van die ontslagen vallen in de Nokia-divisie Devices en Services.

Volgens een analyse van de Taiwanese vaksite DigiTimes zal er weinig overblijven van de productenset van Nokia. Webwereld meldde al eerder dat Microsoft direct stopt met het Android-experiment Nokia X, maar volgens DigiTimes komen er ook geen nieuwe Asha's en Series 40-toestellen meer. "Een actie die uiteindelijk tot de eliminatie van Nokia kan leiden", voegt de site eraan toe.

Naamsverandering voor Lumia?

Opmerkelijk is dat DigiTimes verder spreekt van een naamsverandering voor Lumia. Die naam is juist hard in de markt gezet door zowel Nokia als Microsoft als een high-end smartphonelijn met topmodellen die moeten concurreren tegen de topmodellen van leveranciers in de Androidmarkt, zoals Samsung en HTC.

Microsoft denkt volgens DigiTimes dat het succes in de mobiele markt eerder zal worden bereikt onder de eigen naam dan onder die van Nokia. Vooral in opkomende markten heeft Nokia goedkopere en simpele toestellen in de markt gezet en daarmee een merkbeleving neergezet die niet door Microsoft wordt nagestreefd.

Webwereld heeft Microsoft om commentaar gevraagd, maar nog geen inhoudelijke reactie gekregen.