Microsoft speelt met zijn patentaanvraag in op de trend dat de meeste software nauwelijks gebruik maakt van de capaciteiten van een computer.

"Het huidige model voor computer hardware en software gaat ervan uit dat de gebruiker bij de aanschaf van een computer hardware en software kiest die is ingesteld op de meest veeleisende applicatie," stelt de firma in zijn patentaanvraag. "De gebruiker kan daarom een multicore processor kopen met veel geheugen en een geavanceerde grafische kaart voor computerspellen. Maar die worden alleen in het weekend echt gebruik, terwijl bij dagelijks gebruik alleen sprake is van tekstverwerking en websurfen."

Microsoft wil het gebruik van de opslag, processor en geheugen bijhouden, en gebruikers alleen de afgenomen capaciteit in rekening brengen.

Gamen voor $1,50 per uur

"Een ander model laat een meer fijnmazige verkoop van hardware en software toe," bepleit Microsoft. "De gebruiker kan dan componenten activeren wanneer die nodig zijn. Om over het web te surfen zijn slechts beperkte hulpmiddelen nodig, terwijl voor een online spel de meeste hulpbronnen zijn vereist." Een uur gamen zou bijvoorbeeld 1,50 dollar kunnen kosten.

Consumenten hoeven op deze manier minder geld te investeren in de aanschaf van een krachtige computer, terwijl fabrikanten standaard de meest geavanceerde systemen kunnen leveren. De kosten van het gebruik over de hele levensduur van het systeem zullen in deze periode wel fors toenemen.

FlexGo

Microsoft introduceerde met FlexGo in 2006 al een programma dat opvallend veel lijkt op het systeem dat nu in de patentaanvraag wordt omschreven. FlexGo biedt consumenten in onder meer Brazili├ź, Mexico, Rusland, India en China een PC in combinatie met een pre-paid betalingssysteem. Net als bij een pre-paid telefoon betaalt de gebruiker eenmalig een vast bedrag, waarna voor het gebruik een vast bijdrage per minuut in rekening wordt gebracht.

Waar FlexGo echter is bedoeld om consumenten in arme landen een PC te bieden, richt de formulering van de patentaanvraag zich juist op consumenten in ontwikkelde markten en moet consumenten verleiden om sneller te investeren in een nieuwe computer.

"De gebruiker kan hierdoor sneller de performance van zijn computer laten toenemen, terwijl leveranciers nieuwe inkomsten uit abonnementen krijgen die wel een hoger zou kunnen zijn dan wanneer een systeem vooraf volledig wordt betaald."