Sinofsky presenteerde een pre-bèta van Windows 7, build 6933. De release van de officiële eerste bèta volgt begin 2009, al kon Sinofsky over een Release Candidate-versie nog geen details prijsgeven. "Ons plan is om Windows 7 ongeveer drie jaar na Vista uit te geven (Vista werd op 30 januari 2007 officiëel gelanceerd, red.). Een exacte datum kan ik echter niet geven."

Veranderingen in de user-interface

In de presentatie aan de ontwikkelaars aanwezig op de PDC, toonde Sinofsky samen met Julie Larson-Green van Windows Experience een eerste blik op de pre-bèta. Een aantal veranderingen sprong daarbij in het oog. Zo is de taakbalk van Windows 7 volledig vernieuwd en worden vensters in 'ghostmodus' (zie afbeelding hieronder) getoond zodra de muis over het icoontje beweegt.

Een andere innovatie is de ‘jump list’. Met deze functie brengt Windows 7 een volledig nieuw menu onder de rechtermuisknop, met uitgebreidere opties dan die we voorheen van Microsoft gewend waren. Ook het bewegen van vensters is aangepast, ze hechten zich nu automatisch vast aan de zijkant van het scherm. Verder is de zoekinterface van het besturingssysteem aangepast en werkt deze met bibliotheken, die via de Verkenner al geraadpleegd kunnen worden met een zoekscherm rechts bovenin het venster.

UAC is getemd

De meer geavanceerde gebruiker zal merken dat Microsoft het beruchte User Access Control (UAC) uit Windows Vista aangepast heeft. Niet langer krijgt de gebruiker standaard waarschuwingen bij elke handeling te zien, deze zijn meer aangepast op veelgebruikte applicaties. UAC bestaat nog wel, maar via het Configuratiescherm is het niveau van UAC gemakkelijk terug te brengen.

Multitouch grootste vernieuwing

Voor het ontwikkelteam van Windows lijkt de introductie van de multitouch-interface een belangrijke aanpassing. Larson-Green toonde minutenlang hoe ook een beginnende gebruiker met de interface overweg kan. De manier van gebruiken lijkt op die van de iPhone, al zijn de aanraakbewegingen definieerbaar en uitgebreider dan die van Apple's telefoon.

'Lessen getrokken uit Vista'

Toen Sinofsky over Windows Vista begon, oogstte hij vooral hoongelach, wat hij echter met grapjes over de hoeveelheid ontvangen feedback weer weg wist te poetsen. Hij stak namens Microsoft wel de hand in eigen boezem. "We hebben een aantal belangrijke lessen uit Vista getrokken. Een viertal om precies te zijn. De eerste was dat het 'ecosysteem' van Vista nog niet klaar was. Veel hardware werkte niet goed door het ontbreken van stuurprogramma's, maar inmiddels kunnen we melden dat 95 procent nu wel met Vista werkt, wat ook automatisch voor Windows 7 zal gelden omdat deze op dezelfde kernel gebaseerd is."

Sinofsky vervolgt: "De tweede les is de ondersteuning van programmeerstandaarden. Internet Explorer 8 wordt nu standaard compatible met AJAX- en CSS-applicaties. Als derde was er UAC. We dachten dat we hiermee in de behoefte van veiligheid zouden voorzien, maar dat hadden we mis. Desondanks is Vista wel het veiligste Windows-systeem ooit. Tot slot hebben we verkeerd nagedacht over verschillende scenario's. We zijn nu uitgegaan van een enkele ijkpersoon die zowel in de thuis- en netwerksituatie zo prettig mogelijk wil werken."

Onder de motorkap

In het hart van het systeem herbergt Windows 7 ook de nodige aanpassingen. Zo wordt DirectX straks beter benut om de volledige kracht van de GPU te benutten, ook in 2D en animatie. Windows 7 gebruikt daarnaast minder geheugen, heeft een lagere disk i/o-activiteit (met name het indexeren en schrijven naar het register is 'substantieel verbeterd' en een verbeterd stroombeheer, wat bij laptops voor een langere batterijduur moet zorgen).

Ook belooft Sinofsky snellere opstarttijden en snellere reactietijd van aangesloten apparaten en Windows-functies als de taakbalk door aanpassingen in de kernel. Tot slot ondersteunt Windows 7 tot 256 ingeschakelde processors, maar daarover wordt volgende week op Microsofts hardwareconferentie WINHEC, eveneens in LA, meer bekend gemaakt.

ZDNet.com heeft een uitgebreide serie screenshots van de pre-bèta van Windows 7.

Bron: Webwereld Bron: Techworld