De softwarereus maakte dit gisteren bekend tijdens zijn Worldwide Partner Conference in Houston. Het gaat om de Windows Essential Business Server 2008 (EBS 2008) voor maximaal 300 pc's en de Windows Small Business Server 2008 (SBS 2008) voor maximaal 75 pc's. Verwachting is dat er volgende week voor beide producten nieuwe Release Candidates online komen.

SBS 2008 (codenaam 'Cougar') en EBS 2008 (codenaam 'Centro') zijn beide onderdeel van Microsofts nieuwe Windows Essential Server Solutions-reeks. De producten in deze reeks combineren het Windows-serverbesturingssysteem met de nodige bedrijfssoftware. Op die manier moet een eenvoudig te installeren en onderhouden ‘alles-in-een softwarepakket’ ontstaan.

Small Business Server 2008

In mei werd al bekend dat er van de Small Business Server 2008 alleen een 64-bit versie uitkomt. SBS 2008 bundelt Windows Server 2008, Exchange Server 2007 Standard Edition en Windows SharePoint Services 3.0. Daarnaast biedt het de Small Business-editie van Office Live en een proefabonnement op Forefront Security for Exchange en Windows Live OneCare for Server.

De Premium-editie van SBS 2008 zal ook nog een licentie aan boord hebben voor SQL Server 2008. Microsoft bracht in februari al een community technical preview (CTP)-versie op de markt van de database die al enkele keren is uitgesteld. Ongeveer een maand geleden kwam een eerste Release Candidate van SQL Server 2008 uit. Volgens een woordvoerder van Microsoft in Nederland zal SQL Server 2008 eind deze maand 'RTM gaan' om dan in november definitief op de markt te komen.

Essential Business Server 2008

EBS biedt drie kopieën van Windows Server 2008 voor installatie op drie hardwareservers. De eerste server is een domain-controller en beheerserver. De tweede server in de EBS-stack is voor e-mail en draait Exchange Server 2007 Standard Edition. De derde server is voor beveiliging en draait Forefront Security for Exchange Server en de Forefront Threat Management Gateway (TMG). TMG is een nieuwe variant van de ISA Server die optimaal samenwerkt met Windows Server 2008. De Premium-editie van EBS biedt nog een vierde server voor het draaien van SQL Server 2008.

Onder andere HP, IBM en Dell tonen deze week in Houston hardwaresystemen met aan boord de nieuwe serversoftware van Microsoft. Ook Fujitsu Siemens Computers en het Duitse Wortmann hebben Essential-systemen op de planning staan.

Bron: Techworld