Binnen enkele weken zal de softwaregigant vergelijkbare details openbaar maken over de implementatie van het eigen Office Open XML (OOXML)-bestandsformaat. Specifiek gaat het daarbij om ECMA 376, omdat de ISO-variant met Office SP2 nog niet wordt geimplementeerd. De informatie is vooral interessant voor ontwikkelaars van derde partijen.

De details zijn te vinden op Microsoft’s Document Interoperability Initiative-site en geven een uitgebreide indruk van de manier waarop ODF en OOXML geïmplementeerd gaan worden in Microsoft Office SP2, dat naar verwachting begin volgend jaar beschikbaar komt.

Volgens productmanager Doug Mahugh is dat een revolutionaire stap. “Vijf jaar geleden zouden we deze gegevens nog strikt geheim gehouden hebben omdat het waardevolle bedrijfsinformatie zou zijn. Door ze nu openbaar te maken moedigen we andere gebruikers en bedrijven aan om de interoperabiliteit wereldwijd te verbeteren.” Mahugh noemt een aantal voorbeelden, waaronder een applicatie die Word 2007-bestanden kan openen in andere browsers dan IE, zoals Firefox. Ook Novell’s versie van de OpenOffice.org Suite en Apple’s Mac OS X bieden inmiddels ondersteuning voor OOXML.

Microsoft bleef lange tijd bij het standpunt dat ondersteuning voor open bestandsformaten overbodig was, vooral omdat zijn bedrijfseigen formaten de-facto standaarden waren geworden. Maar uiteindelijk heeft de softwaregigant uit Redmond zijn mening gewijzigd. De koerswijziging is naar verluidt voor een groot deel te danken aan felle kritiek van de EU.

Bron: Techworld