Dit jaar steekt het bedrijf 9,5 miljard dollar in research & development, zei Microsft-coo Kevin Turner donderdag op computerbeurs CeBIT in Hannover, Duitsland. Een groot deel van die investering zal naar clouddiensten gaan.

"We gaan veranderen en ons bedrijf opnieuw uitvinden om leidend te worden in de cloud", zei Turner. Microsoft hanteert al jarenlang het mantra 'Software + Services'. Daarbij biedt Microsoft de mogelijkheid om applicaties lokaal, in de cloud, of in een combinatie van beide te draaien. Maar de focus verschuift nu duidelijk naar cloud computing. Dat is opmerkelijk, omdat Microsoft nog steeds het leeuwendeel van zijn 60 miljard dollar jaaromzet haalt uit de verkoop van 'traditionele' desktopsoftware Windows en Office.

Volgens Turner heeft Microsoft al een gevarieerdere aanbieding clouddiensten dan alle andere bedrijven. Hotmail, online bedrijfssoftware Dynamics CRM en het Azure-platform, zijn daar voorbeelden van, aldus Turner.

Kaarten op de cloud

Na Turners speech in Duitsland was het de beurt aan Steve Ballmer, die in een toespraak voor de universiteit van Washington Microsofts ambities nogmaals onderstreepte. "We zetten onze kaarten .. op deze fanatastische transformatie rondom de cloud."

Microsoft onderstreept zijn focus op de cloud met een nieuwe site, waar het hele portfolio online diensten van het bedrijf wordt aangeprezen.

Ook intern is de boodschap duidelijk: Microsoft zet vol in op de cloud. TechCrunch wist de hand te leggen op een interne memo van Ballmer aan het personeel. "We hebben sterke concurrenten... We moeten met 'cloudsnelheid' handelen, zeker met onze consumentendiensten."

Een woordenwolk van Ballmers speech in Washington, gemaakt met Wordle: