Per direct is tegenhanger van Google Apps als trial uit te proberen. Microsofts software Exchange en Sharepoint is in de Verenigde Staten al als online-service af te nemen. Nu brengt de softwareproducent zijn SaaS-aanbod, waarbij het software combineert met services, ook naar Europa. Dat gebeurt per 1 april.

Naast Nederland komt de dienst ook beschikbaar in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken, Finland, Portugal, Spanje en Italië. Ook Canada, Japan en Nieuw-Zeeland spelen mee.

Net als Google garandeert Microsoft 99,9 procent uptime per maand voor z'n online software. De prijs van het SaaS-pakket is echter niet concurrerend met Google Apps. Google rekent 40 euro per gebruiker per jaar, Microsoft 12,78 euro per maand, ofte wel 153 euro per jaar, bijna vier keer zo veel als Google.

Multinationals

Er komt een standaardversie en een op maat gesneden, dedicated variant voor bedrijven met meer dan 5000 werknemers. De leverancier mikt hiermee niet alleen op bedrijven in de landen waar de dienst beschikbaar komt, maar ook op multinationals. Die kunnen grootschalig overstappen naar Microsofts 'software plus services'-aanbod. Een eerste internationale klant is het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline. Die Britse onderneming behoort tot de top vijf van grootste farmabedrijven ter wereld.

Alle 100.000 werknemers in meer dan 100 landen krijgen SaaS van Microsoft. GlaxoSmithKline stapt hiervoor over van Lotus Notes en Google Postini. Het schat met deze overstap 30 procent te besparen op de ict-kosten. Eerder heeft Microsoft al de Coca Cola Corporation aan de haak geslagen als SaaS-gebruiker.

De softwareproducent heeft naar eigen schatting nu betalende SaaS-klanten voor 750.000 gebruikers (seats). De internationale klanten worden bediend vanuit datacenters in Europa en Azië. Dit om een lage latency en een hoger prestatieniveau te bieden. Microsoft is al enige tijd in hoog tempo bezig nieuwe eigen datacenters te bouwen.

Lange aanloop

Microsofts SaaS-aanbod heet de Business Productivity Online Suite (BPOS). Dit valt onder de Microsoft Online Services (MOS). Dat zijn hostingdiensten van de softwareleverancier zelf. Daarnaast kunnen partners de Microsoft-producten als gehoste dienst aanbieden. Onder BPOS valt overigens ook unified communicatie-platform Office Communications Online, een combinatie van instant messaging, presence-detectie en andere tools voor collaboration.

BPOS is in maart vorig jaar al onthuld. Het ging toen nog om een bèta. In november zijn de online-uitvoeringen van Exchange en Sharepoint officieel gelanceerd.

Bron: Webwereld Bron: Techworld