Microsoft schrapt de hoogste certificering die het biedt voor IT-professionals. Het examen voor Master-niveau gaat er per 1 oktober uit. De bijbehorende trainingen worden ook afgeschaft, net zoals die voor Architect-niveau. Dit laat Microsoft weten in een mail die het stuurt aan IT-professionals.

Schrappen vóór vernieuwing

In dat bericht legt het bedrijf de reden voor het afschaffen uit. "De IT-industrie is snel aan het veranderen en we willen de certificerings- en trainingsbehoeften van de industrie blijven evalueren." Hiermee wil Microsoft namelijk bepalen "of er een andere certificering nodig is voor het toppunt van ons programma".

Begin deze zomer gebruikte de softwarereus soortgelijke woorden al als onderbouwing voor het einde van de TechNet-abonnementen. Dat heeft tot klachten en protesten geleid. Ook de nu rondgestuurde mail over de certificeringsafschaffing zorgt voor ophef en protesten op blogs en forums van IT-professionals, meldt de internationale nieuwsdienst van Webwereld-uitgeverij IDG.

Naast de training en certificering brengen de titels Microsoft Certified Master, Microsoft Certified Solutions Master en Microsoft Certified Architect ook IT-professionals met elkaar in contact. "Ik zal deze community missen", stelt Microsoft senior consultant Neil Johnson die de opheffingsbrief van Microsoft post op het TechNet-forum van het bedrijf.

Overdragen aan de gemeenschap

Microsoft stelt gerust dat de behaalde Master- en Architect-titels en ook de bestaande mailinglijsten in stand blijven. "We moedigen jullie aan om in contact te blijven met jullie peers via de voornaamste distributielijsten van de gemeenschap. Hoewel we geen mensen meer toevoegen aan deze gemeenschap, blijven jullie waardevolle leden ervan."

Over een nog onbekende tijd gaat Microsoft wel die distributielijsten voor het voeren van technische discussies "overdragen aan de gemeenschap". In de komende weken zal het bedrijf uitnodigingen uitsturen voor de nieuwe, bijgewerkte community-site. Inloggen daarop moet met een algemeen Microsoft Account, wat dan het tot op heden benodigde Microsoft Partner-account vervangt.