Vanaf 14 april gaat het ondersteuningsprogramma voor Windows XP van algemeen naar uitgebreid. Dit betekent dat er alleen nog beveiligingsupdates uitkomen voor het oudere besturingssysteem. Alle andere soorten updates zijn voortaan alleen voor bedrijven die een contract afsluiten voor die extended support. Tot half juni is het nog mogelijk een dergelijk contract af te sluiten.

Netbooks

Voorlopig gaat de verkoop van netbooks met Windows XP gewoon door. Volgens Michael Cerry van analistenbureau Directions on Microsoft is het voor het eerst in de geschiedenis dat er apparatuur verkocht wordt met een Windows-versie die niet de volledige ondersteuning geniet.

Microsoft claimde vorige maand dat XP geïnstalleerd staat op 80 procent van de netbooks. Vanwege de vaak hardwarematige beperkingen van deze apparaten is het in de meeste gevallen niet mogelijk Windows Vista te draaien.

Windows XP is sinds 2002 op de Nederlandse markt verkrijgbaar. In de loop der jaren zijn er in totaal drie Service Packs uitgekomen. Daarvan was de tweede de meest ingrijpende; die heeft het veelgebruikte besturingssysteem flink aangepast voor een betere beveiliging. De laatste kwam in mei vorig jaar uit.

De officiële opvolger is Windows Vista, maar die versie flopte echter volledig en de acceptatie ligt ver beneden verwachting. Het merendeel van de bedrijven koos er zelfs voor hun desktops te downgraden naar XP. De Vista-licentie geeft zakelijke gebruikers het recht daartoe. Windows 7 wordt rond de jaarwisseling verwacht en moet de problemen met Vista doen vergeten.

Bron: Webwereld Bron: Techworld