Dat bericht de AppleInsider op basis van documenten van HP. De website heeft het over een aparte overeenkomst tussen HP en Microsoft, maar de hardwareleverancier heeft tegenover Techworld bevestigd dat het gaat om een regeling voor alle oem-leveranciers. Zowel pc's als laptops zullen hieronder vallen. Microsoft heeft het bericht nog niet bevestigd.

De termijn waarop oem-leveranciers een downgrade kunnen aanbieden zou oorspronkelijk op 31 juli 2009 aflopen, maar ze mogen dat nu blijven doen tot 30 april 2010. In het oorspronkelijke bericht zou het alleen om HP gaan, maar het gaat pertinent niet om een exclusieve overeenkomst tussen Microsoft en HP, zo zegt de hardwareleverancier. De termijn voor de downgrade is al eerder opgeschoven door Microsoft.

Veel bedrijven kiezen ervoor om het oude XP te behouden in plaats van over te stappen op Vista, tot groot chagrijn van Microsoft. De mogelijkheid om nieuwe XP-pc's te kopen liep officieel vorig jaar zomer af, maar leveranciers hebben het voor elkaar gekregen toestemming te krijgen voor zogenaamde downgrades. Een Vista-licentie (Business of Ultimate) geldt dan ook als XP Professional-licentie, zodat klanten gewoon het oudere besturingssysteem kunnen draaien.

Opvallend is de mogelijkheid om tot de nieuwe deadline ook van Win7 down te graden. De opvolger van Vista wordt in de herfst verwacht. Een dergelijke mogelijkheid is volgens analisten belangrijk, omdat klanten met XP-omgeving dan bij een hardware-refresh niet voor een voldongen feit worden gesteld wanneer Win7 verschijnt. "Bovendien wachten veel bedrijven dikwijls eerst op de eerste Service Pack voordat ze het OS gaan upgraden", zegt de HP-manager Els Ossewaarde van de pc-divisie van HP.

Of Microsoft nog gaat morrelen aan de ondersteuningsregeling, is nog niet duidelijk. Volgens Ossewaarde wordt er wel naar gekeken, maar heeft Microsoft daar in de communicatie met HP nog met geen woord over gerept. Windows XP valt vanaf volgende week dinsdag onder de zogenaamde Extended Support-regeling van Microsoft. Met deze wisseling van algemene naar uitgebreide ondersteuning worden alleen beveiligingslekken gedicht, en moeten zakelijke klanten een apart contract afsluiten om de mate van support te behouden die ze gewend zijn. Dat kan nog tot half juni. Ondersteuning van XP loopt volgens de planning definitief af in 2014. Bron: Techworld