De Server en Cloud Divisie (SCD) wordt onderdeel van het bedrijfsonderdeel Server en Tools en is een combinatie van de Windows Server en Solutions groep en de Windows Azure groep. De stap is een eerste grote re-organisatie om Microsofts cloud- en serverdiensten organisatorisch logisch in te delen.

Het Windows Azure development team valt niet meer onder Ray Ozzie, hoofd software-architect van Microsoft, maar onder Bob Muglia. Hij is president server en tools voor de softwaregigant. Ozzie blijft wel nog betrokken bij de cloudstrategie van Microsoft. Ook blijft hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van sociale software. Daarnaast bewaakt hij de technische strategie van het bedrijf en de architectuur van de producten, meldt de IDG News Service.

Logische stap

Het team van Azure ziet de re-organisatie als een stap naar volwassenheid. Azure is van een project in ontwikkeling veranderd in een 'belangrijke en groeiende bedrijfstak van Microsoft', schrijft het team op een groepsblog. Microsoft nam het Azureplatform vorige maand officieel in gebruik en gaat gebruikers vanaf februari 2010 geld vragen voor de dienst. Tot dan kan de service gratis worden uitgeprobeerd.

De SCD zal worden geleid door Amitabh Srivastava, een van de developers die meehielp bij het maken van Azure, zij zal directe verantwoording schuldig zijn aan Muglia. Corporate Vice President Bill Laing, voorheen hoofd van de Windows Server groep valt direct onder Srivastava.

Strategie

Microsoft promoot al een tijd zijn software-plus-diensten strategie. Hierin worden diensten binnenshuis in combinatie met een cloud-infrastructuur en cloud-diensten aangeboden. Denk aan Exchange Online en SharePoint Online. De re-organisatie brengt volgens de softwaremaker dan ook niet alleen server OS en databasedevelopment samen, maar voegt ook ontwikkeltools en systeemmanagementsoftware toe.