Microsoft heeft op de TechEd-conferentie in Barcelona het publiek voor het eerst laten kennismaken met Windows Essential Business Server (WEBS). Dit product, dat sinds 2004 in ontwikkeling is, richt zich op bedrijven met vijftig tot duizend medewerkers. Het schaalt daarmee net boven Microsofts andere MKB-variant, Small Business Server. Volgens Steven VanRoekel, hoofd van de Server Solutions Group bij Microsoft, is Essential Business Server het eerste server-product dat gericht voor deze groep bedrijven is ontwikkeld.

WEBS bestaat uit maximaal vier fysieke servers. De Management Server dient als domein controller en biedt bovendien via de System Center Essentials centraal beheer. Op de Messaging Server draait Exchange en is standaard Forefront Security for Exchange aanwezig. Bovendien dient de Messaging Server als back-up domeincontroller. De Security Server is de back-up voor Exchange en is vooral ook actief als ISA Server. Is er behoefte aan een eigen databaseserver dan kan in de Premium versie van WEBS op een vierde server ook SQL Server Standard Edition worden gebruikt.

Virtualisatie van WEBS wordt in beperkte mate ondersteund, Microsoft zal daarvoor een aantal 'best practices' uitbrengen. "We begrijpen dat consolidatie van WEBS op een kleiner aantal servers, voor een deel van onze klanten interessant kan zijn. We zullen hen daarbij ondersteunen", aldus VanRoekel.

Beheer

Alle serverproducten in WEBS zijn het volledige product. "Er is geen functionaliteit verdwenen, alleen toegevoegd", aldus VanRoekel. Volgens hem is de grootste uitdaging van middelgrote bedrijven met een kleine IT-afdeling, het aanbieden van een volwaardige reeks producten en die ook voldoende te servicen. "Neerzetten lukt veelal nog wel, daarna ontstaan de problemen." Om de druk op de kleine IT-teams binnen deze bedrijven te verlagen zal WEBS vooral gemakkelijker te bedienen zijn en helpen voorkomende problemen sneller op te lossen.

Met de Unified Administration Console kan vanaf één centrale interface, de status van IT-infrastructuur en gebruikers worden overzien. Veel taken zijn via een wizard uit te voeren maar anders dan bij SBS, houdt de beheerder meer zicht op wat er daarbij gebeurt. Delen van een gescripte taak worden apart afgemeld terwijl ook de hele voortgang inzichtelijk is.

De centrale beheeromgeving is bovendien open voor derde partijen om eigen aanvullingen en plugins te ontwikkelen. Microsoft zal hiervoor een aparte SDK uitbrengen. Inmiddels zijn er al plugins van onder meer Citrix, Symantec, CA, Trend Micro en McAfee.

Licentie

WEBS komt ook met een nieuw licentiemodel. Microsoft introduceert voor WEBS een nieuwe CAL die dan per user voor alle servers in WEBS geldt. Beheer van licenties en deze correct gebruiken moet bovendien eenvoudiger zijn door de integratie van licentiebeheer in de managementconsole. Wordt een gebruiker aangemaakt, wordt deze direct aan een licentie gekoppeld zoals het ook vervolgens gemakkelijk is een licentie weer in te trekken zodra een gebruiker het bedrijf verlaat. "Bedrijven hebben vaak teveel licenties in hun bezit of de licenties verkeerd verdeeld, wel voor het ene product niet voor het andere. Met de nieuwe CAL voor WEBS helpen wij dit probleem op te lossen en onnodige kosten te vermijden", aldus VanRoekel.

Migratie

Om de overgang naar WEBS te vergemakkelijken komt WEBS op 3 DVD's maar met één installatiewizard. De wizard neemt bovendien de volledige migratie van users, data en instellingen van eventuele bestaande infrastructuur over. Active Directory wordt bijvoorbeeld eerst gerepliceerd naar WEBS waarna deze pas zijn rol oppakt op de nieuwe servers.

Bron: Techworld