Office Communications Server 2007 is Microsofts SIP-communicatieplatform voor e-mail, spraak, instant messaging en conferencing. Het platform – waarin zowel Office, Exchange als SharePoint zijn geïntegreerd – werkt samen met Office Communicator 2007, Microsofts clientsoftware voor desktops en Windows Mobile-apparaten.

Microsoft belooft dat R2 onder andere nieuwe mogelijkheden biedt voor samenwerking. Zo komt er een uitbreiding voor het inbellen bij telefonische vergaderingen waardoor de 'soms aanzienlijke kosten voor telefonische vergaderdiensten' komen te vervallen. Andere nieuwe functies op dit terrein zijn 'Desktop sharing' voor het delen van de desktop 'permanente groepchats'.

SIP Trunking

Daarnaast voorziet R2 in Session Initiation Protocol (SIP) Trunking voor het opzetten van rechtstreekse VoIP-verbindingen tussen aanbieders van internettelefoniediensten en Office Communicator 2007. Ook zal het voor receptionistes en secretaresses mogelijk worden om uit naam van anderen telefoongesprekken en conference calls op te zetten. Met behulp van workflows kunnen binnenkomende gesprekken automatisch worden doorgezet.

Single Number Reach

Ook zal R2 het 'Single Number Reach'-concept – oftewel de bereikbaarheid via een telefoonnummer – verder doorvoeren. Met ingang van februari 2009 zal de functionaliteit van de Microsoft Office Communicator beschikbaar zijn op de Nokia S40, Motorola RAZR, BlackBerry en Windows Mobile-toestellen. De client voor de Nokia S60 komt in juni 2009 beschikbaar. De BlackBerry-cliënt ondersteunt de bereikbaarheid via één telefoonnummer (Single Number Reach) niet.

Een demo van OCS 2007 R2 is binnenkort te zien op Techworld. Bron: Techworld