De New York Times bericht op basis van anonieme bronnen dat Microsoft "eventueel van plan is" om de volgende generatie van zijn besturingssysteem te tonen tijdens de Consumer Electronics Show (CES), die in januari plaatsvindt in Las Vegas. De bronnen van de krant, die niet publiekelijk over nog onaangekondigde producten mogen spreken, noemen het volgende OS Windows 8. Verdere details over het besturingssysteem zijn niet naar buiten gekomen.

Wel weet de krant te melden dat Microsoft tijdens de CES eindelijk zijn Windows 7-tablets gaat tonen. Steve Ballmer, ceo van de softwaregigant, gaat verschillende soorten Windows-tablets tonen. Daar zitten onder andere apparaten bij van Dell en Samsung, plus tablets van andere fabrikanten.

Lijkt op de iPad

Samsung komt met een apparaat dat "in grootte en vorm vergelijkbaar is met de Apple iPad". Wel is de tablet dikker en zou hij uitgerust zijn met een echt toetsenbord dat onder het scherm uitschuift. Dit in tegenstelling tot de iPad die alleen een virtueel toetsenbord op het multitouch-scherm heeft.

In horizontale stand draaien de aankomende pc-tablets het gewone Windows 7-besturingssysteem. In verticale stand zal dat zijn uitgebouwd met een gelaagde interface als het toetsenbord verborgen is.

Volgens de New York Times hoopt Microsoft een alternatief te bieden voor de iPad omdat de Windows-tablets geschikter zouden zijn voor zakelijk gebruik. "Het bedrijf gelooft dat er een enorme markt is vor zakenlui die een slate willen gebruiken voor het lezen van kranten en tijdschriften en vervolgens gebruik willen maken van Microsoft Word, Excel en Powerpoint tijdens hun werk", citeert de krant een bron die meer afweet van de tabletplannen.

Geen app store

Ook zou Microsoft partners aanmoedigen om applicaties in html5 te schrijven. Die applicaties zullen niet worden verkocht in een app store, zoals Apple dat doet. De softwarepartners wordt geadviseerd de web apps op hun eigen site te draaien. De plekken waar de webapplicaties te vinden zijn, worden dan aangeboden via een zoekfunctie op de tablet. Of deze app-infrastructuur klaar zal zijn vóór de CES is onduidelijk.

In Nederland wordt ook al gewerkt aan deze vorm van html5-applicaties. Dagblad De Pers besloot bijvoorbeeld om in plaats van een native app een html5-applicatie van de krant aan te bieden, speciaal gemaakt voor de iPad.

HP-tablet

Microsoft heeft al een tijd problemen met het op de markt te krijgen van een Windows-tablet. Tijdens de vorige CES in januari 2010 presenteerde ceo Steve Ballmer al de HP Slate, waarmee hij Apple's iPad ruim voor was.

Officieel staat die Windows 7-tablet van HP nu voor ergens in de toekomst op de rol. Daarnaast komt HP met een ander model slate dat webOS van het overgenomen bedrijf Palm draait. Die webOS-slate moet "in het voorjaar van 2011" uitkomen.