Met het afkomen van App-V 4.5 begint MDOP 2008 R2 een beetje vorm te krijgen. De nieuwe versie van het hulpmiddel om meerdere desktops te beheren moet ergens komende weken gelanceerd worden.

Naast App-V bevat het ook de componenten Enterprise Dektop Virtualization, Asset Inventory Service, System Center Error monitoring, Advanced Group Policy Management en Diagnostics and Recovery. Deze staan gepland voor tegen het einde van het jaar. MDOP is alleen beschikbaar voor klanten met een Software Assurance contract. Die klanten krijgen de optie om zelf zonder extra kosten up te graden.

App-V, voorheen bekend als SoftGrid, maakt het mogelijk om applicaties inclusief de benodigde hulpbronnen in te pakken in virtuele containers, zodat ze vanaf een centrale server op meerdere desktops uit te voeren zijn. Zo kunnen ze centraal worden beheerd. De technologie kwam in handen van Microsoft toen het in 2006 Softricity overnam.

Belangrijkste verbeteringen aan de nieuwe versie van App-V is dat het direct te integreren valt met de System Center beheertools. Met een aparte Management Pack kan System Center Operations Manager 2007 samengevoegd worden met de group policy beheertemplate van App-V 4.5 en System Center Configuration Manager. Die combinatie zou het mogelijk moeten maken om App-V uit te rollen met de Configuration Manager. De Terminal Services client krijgt met de nieuwe release ook een update mee zodat de nieuwe versie van App-V ermee uit de voeten kan.

Een andere nieuwe functie is Dynamic Suite Composition (DSC) die ervoor zorgt dat de middleware beter gedeeld kan worden tussen de verschillende applicaties. Zo zouden ze bijvoorbeeld gemakkelijker gebruik kunnen maken van dezelfde database, terwijl ze toch in een eigen afgesloten container draaien. Bron: Techworld