De reactie van Microsoft komt na zware kritiek van een analist tegenover Computerworld. Toen leek het er nog op dat Microsoft de downgraderegeling slechts een half jaar in stand zou houden, iets dat werd ondersteund door een bericht in april dat de downgraderegeling geldt tot 30 april. Die datum werd door HP, die afspraken met Microsoft, bevestigd, terwijl Microsoft sprak over 'tenminste zes maanden.'

Maar dat kwam het bedrijf op flinke kritiek van Gartner-analist Michael Silver te staan. Zes maanden zou een veels te korte periode zijn voor bedrijven die Vista willen overslaan en geleidelijk over willen stappen naar Windows 7. Een presentatieslide, waarin zes maanden opnieuw als termijn genoemd werd, zou dat volgens het blad wijzen op Microsofts voornemen om daadwerkelijk daaraan vast te houden. Wel stond er nog steeds het voorbehoud 'tenminste' voor die periode.

Tegenover Computerworld heeft Microsoft Internationaal ondertussen gereageerd, en daarmee lijkt aan alle onduidelijkheid een einde gemaakt: De regeling duurt geen zes maanden, waar het bedrijf tot nu toe altijd op zinspeelde, maar achttien maanden of (als dat eerder gebeurt) tot de eerste service pack voor Windows 7 uitkomt. Helaas kon Microsoft Nederland bij monde van Olivier van Noort (manager bij de Windows Client Enterprise-divisie) dit tegenover Techworld op het moment van schrijven niet bevestigen*.

Mocht dat kloppen, dan is voor Michael Silver de kou uit de lucht, al kan het volgens de analist nog altijd beter, vooral omdat de service pack een plotselinge joker voor Microsoft kan zijn. "Mocht SP1 binnen zes a acht maanden opduiken, dan is treedt die datum opeens in werking." Beter zou het zijn om een harde datum vast te leggen, "of een regel van achttien maanden of SP1, wat er maar later komt."

*Op vrijdagochtend heeft Microsofts Olivier van Noort officieel bevestiging kunnen geven van de verlengde downgraderegeling. Bron: Techworld